Almanya’da Göçmen İşçiler Hakları İçin Eylemde

Almanya’nın Bonn şehrinde bulunan bir çiftlikte düşük ücretlere çalıştırılmalarına rağmen alacakları ödenmeyen işçiler anarko-sendikalist FAU (Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-Unio/Özgür İşçiler Sendikası) ile düzenlenen eylemlerle haklarının peşinde. Nisan ayında iflas nedeniyle ekonomik olarak sıkıntılar yaşayan çiftlikte daha rahat sömürülebilecekleri düşünülerek göçmen işçiler ağırlıklı olarak çalıştırılmaya başlanmıştı. Mevsimlik olarak çalıştırılan göçmen işçiler çoğunlukla Romanya’dan geliyor.

Göçmen işçiler, dünyanın en zengin bölgelerinden biri olarak değerlendirilen çiftliğin bulunduğu bölgede bir kanalizasyon arıtma tesisinin yanındaki çöplerle dolu kulübelerde yaşamaya zorlandı. İşçilerin yedikleri yiyeceklere dahi göz konmuş ve oldukça kötü durumdaki yiyecekler yemeleri için işçilere verilmişti. Durum o kadar kötüydü ki beslenme şartları nedeniyle bir işçinin ağır bir hastalık geçirdiği belirtiliyor.

Tüm bu baskılara ve kötü çalışma koşullarına karşı çiftliğin avlusunda 150’den fazla göçmen işçi eyleme başlayarak tüm bunları protesto etti ve tam ödeme yapmadan eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Göçmen işçilerin eylemine patronların cevabı, göçmen işçilerin kaldığı yerleri boşaltmaya çalışmak ve polislere işçileri sindirmeye çalışmak oldu. Göçmen işçiler bunun üzerine eylemlerini Romanya Konsolosluğu’na taşıyarak sömürüyü daha fazla kişiye duyurmaya başladı.

Eylemler devam ederken FAU, gittikçe yükselen eylemlerle dayanışma çağrısında bulunuyor.