Korona Krizi’nde Polis Saldırganlığı Arttı

Korona Krizi dolayısıyla uygulanan sokağa çıkma yasaklarında “yasakları ihlal ettikleri” iddiasıyla neredeyse 7’den 70’e birçok kişi polislerin pervasız saldırılarının hedefi oldu. Ajanslara neredeyse hemen her gün bir polis şiddeti haberi düşerken bugün bu sayı şimdiden dört oldu!

Günün ilk polis saldırısı haberi Çorlu’dan geldi. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde evinin önünde oturan bir aileye küfür ederek saldıran polisler, daha sonra bu saldırısını fiziksel şiddete dönüştürdü. Sosyal medya kullanıcısı Ali Osman Önder tarafından paylaşılan videoda, polislerin bir evin önünde oturanlara şiddet uyguladığı, bir süre sonra yeni polis araçlarının geldiği ve polis saldırısının artarak sürdüğü görülüyor. Görüntülerde diğer aile bireylerine de saldırıldığı ve ters kelepçe yapıldığı yer alıyor. Polis, olayın görüntüsünü çekenleri de bağırarak tehdit ediyor.

Öte yandan, olaya ilişkin haber yapan Artı Gerçek muhabiri Rıfat Doğan’ın aktardığına göre polis saldırısını videoya çeken  Hasan Eravcı da polislerin saldırı girişimi ve tehditlerine maruz kaldı. Polislerin, biri engelli olan yaşlı çifte vurduğunu, görüntüyü çekmesinin ardından polislerin apartman kapısına dayandığını ve bahçede oturan annesini tehdit ettiğini belirten Eravcı “Beni kast edip ‘o görüntüyü çeken çocuğu da döveceğiz’ diyorlar. Bağırıyorlar, çağırıyorlar ve ‘o görüntüler bir yerde çıkarsa sizi evden aldırırız’ diye tehditler ediyorlar” diye konuştu. Eravcı polis saldırısının devamına dair ayrıca şunları söyledi:

“Apartmanının kapısını zorladılar, o sırada kapının camını kırdılar, baktım ki kapıyı kıracaklar anahtarı verdim, anahtar takıldı sanırım ve kapıyı açamadılar anahtarı da kırdılar. Benim kardeşimdeydi telefon, onun daireye çıktılar. Kardeşimin eşi “o evde yok, çatıya çıktı” deyince peşinden çatıya çıktılar. Sadece görüntü çektiğimiz için. Başka hiçbir suçumuz yok. ‘Videoyu silmeden gitmeyeceğiz. Başkası da paylaşırsa sizi sorumlu tutarız’ şeklinde tehditler devam etti.”  

Diğer taraftan Tekirdağ Barosu, Çorlu’da yaşanan polis saldırısına dair bir açıklama yaptı. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu aileye polis şiddeti uygulandığı belirtilen yazılı açıklamada, “Hukuk devletinde ortada bir suç varsa ne şekilde yaptırımı olacağı bellidir. Konumu ne olursa olsun hiç kimse görev tanımını ve yasaları aşacak şekilde kendi yaptırımını uygulayamaz” ifadeleri kullanılırken, Korona Krizi boyunca siyasi iktidarın da “cezasızlık” olarak tezahür eden fiili desteğini arkasına alan polis saldırılarının sistematik ve rutin hale geldiği gerçeği paralelinde “Ancak son zamanlarda benzer olaylara ülkemizin bir çok yerinde sıklıkla yaşanması ciddi güven bunalımına yol açmaktadır”  denildi.

Çorlu’daki saldırının, devletin beklemediği bir şekilde kamuoyu oluşturması nedeniyle ise akşam saatlerinde Tekirdağ Valiliği bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Saldırıyı gerçekleştiren polislerin, adli ve idari soruşturma açılarak görevden uzaklaştırıldığı belirtilirken, saldırıya uğrayanlar için de, benzer sayısız örnekte olduğu gibi, polisin yalan beyanları doğrultusunda “görevli memura mukavemet” soruşturması için savcılığa bilgi verildiği belirtildi.

Bugünün diğer bir polis saldırısı haberi ise Kadıköy’den geldi. Artı Tv’de yayınlanan ve Kadıköy’de çekildiği belirtilen görüntülere göre polis bir kuryeye önce küfrediyor, ardından da vuruyor. Polisin, bu pervasız saldırısı sırasında kendilerini yaptıklarının doğru olmadığı yönünde uyaran genç işçiye “…Doğru, ben ona karar verdiğim için doğru. Yürü git, cevap da vermeyeceksin. dediği duyuluyor.

Zeytinburnu’nda ise polis saldırganlığının hedefinde bu kez çocuklar vardı. Polisler, sokağa çıkma yasağı nedeniyle kendilerinden kaçan çocukları yakalayıp başını yere vurdu ve ters kelepçe taktı. Sosyal medyadan paylaşılan söz konusu videoda polis saldırısına çevrede bulunanlar tepki gösteriyor.

Günün bir diğer polis saldırısı haberi ise, söz konusu kolluk kuvveti saldırılarının “vaka-ı adiyeden” sayıldığı yerlerden biri olan Cizre’den geldi. Şırnak’ın Cizre ilçesinde, yine sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde, polisler iki kişiyi döverek gözaltına alıyor.

Akşam saatlerinde sosyal medyada yayınlanan ve dün gece çekildiği belirtilen bir videoda da devlet şiddetinin muhatabı İstanbul Eyüp’te ekmek almaya çıkanlardı. Videoda yer alan görüntülerde ekmek almaya çıkan bir kişi, bekçilerin saldırısına uğruyor. Mahalle sakinleri olaya müdahale etmeye çalışırken takviye gelen polisler 4 kişiyi döverek gözaltına alıyor.