ABD’de Polis Bir Siyahı Katletti

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polis, bir siyahı dakikalarca işkence edip boğarak  katletti. Polis terörü sonucu işlenen cinayetin gerçekleştiği yerde, etraftakilerin çektiği görüntülerde bir polisin yüz üstü yere yatırdığı kişinin boynuna diziyle dakikalarca bastırdığı görülüyor. Polis şiddetine uğrayan kişinin “Nefes alamıyorum”, “Bunlar beni öldürecek” şeklindeki sözlerine rağmen polisin diziyle bastırmaya devam ettiği  görülüyor. Birkaç dakika sonra bilincini kaybettiği görülen adam, olay yerine gelen ambulansla hastaneye götürülüyor.

Videoda, çevredekilerin “Zaten yakaladınız, en azından bırakın nefes alsın” ve “Onu şimdiye kadar arabaya koyabilirdiniz, size karşı koymuyor bile” tepkilerine rağmen polis şiddet uygulamaya devam ediyor. “Burnu kanıyor”, “Kendinden geçti”, “Onu boğuyorsunuz” ve “Nabzını kontrol edin” uyarılarına ise diğer polis “Uyuşturucu kullanmayın çocuklar” yanıtını veriyor. Boğulan adam bilincini kaybedip hareketsiz kalmasına rağmen boynuna bastırmaya devam eden polis, “Bundan keyif alıyorsun, vücut dilinden anlaşılıyor” diyen çevredekileri biber gazı sıkmakla tehdit ediyor.

Minnesota’ta gerçekleşen polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren adamın nefes alamıyorum sözleri, akıllara 2014’te yaşanan siyahlara dönük bir başka polis saldırısını getirdi. 17 Temmuz 2014’te de beyaz polisler, kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına almak istedikleri Eric Garner’ı katletmişti. Polislerin üzerine çullandığı ve boğazını sıktığı Garner’ın son sözleri “Nefes alamıyorum” olmuştu.