Azerbaycan’da Tutuklanan Rüstem İsmayilbeyli Kimdir?

Azerbaycan’da üniversite öğrencisi Rüstem İsmyailbeyli, koronavirüs sebebiyle üniversitelerin yarattığı mağduriyeti dile getirdiği için tutuklandı.

Bakü Devlet Üniversitesi öğrencisi Rüstem İsmayilbeyli, üniversitelerin koronavirüs nedeniyle kapatılmasına rağmen üniversite ücretlerinin talep edilmesine karşı, sosyal medya üzerinden bir kampanya başlatmıştı. Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapan İsmayilbeyli ve arkadaşlarına polis saldırdı.

Azerbaycan’da 2 Mart 2020 tarihinden itibaren COVID-19 salgını sebebiyle karantina süreci başladı. Üniversitelerin kapatılmasıyla birlikte Nisan ayından itibaren çevrimiçi eğitime geçiş yapıldı, ancak tüm dersler yerine bir kaç ders işlenmeye başlandı. Bakü dışında internet çok kötü olduğu için birçok öğrenci derslere katılamadı.

Sadece iki haftadır okulların açık olması ve çevrimiçi eğitimde derslerin tamamı işlenmiyor olmasına rağmen okullar tam ücret talep etti. Rüstem İsmayilbeyli sosyal medya üzerinden oluşturduğu “Tələbə Tələbi” sayfasında  #ödənişləriləğvet#imtahanlarıləğvet  ( #ödemeleriiptalet#sınavlarıiptalet) adında paylaşım yaptı ve herkesi tepki göstermeye çağırdı. Sonrasında 1 Haziran tarihinde eylem yapmaya karar veren İsmayilbeyli, Eğitim Bakanlığı’na müracaat etmek için bakanlık önünde açıklama yaptı.

Bakanlık önünde gerçekleşen polis saldırısından sonra, bakanlık çalışanları İsmayilbeyli’nin sözlü ve yazılı çağrısını dinleyeceklerini belirterek içeriye aldılar ancak Rüstem tutuklanıp eylemdeki 6 kişi ile beraber polis merkezine götürüldü. Diğer 6 kişiye karantina rejimi kurallarını ihlal ettiği için para cezası verildi. (2 kişiye 200, 4 kişiye 100 manat).

Emniyet’ten mahkemeye götürülen İsmayilbeyli, bir yakını ya da avukatı olmadan mahkemeye çıkarıldı ve polise direnç gösterdiği söylenerek gözaltına alınarak gözaltında işkenceye maruz kaldı. Gözaltı süresi 30 gün olduğu takdirde açlık eylemi yapacağını belirten İsmayilbeyli’ye 15 gün tutuklama verildi.

Rüstem İsmayilbeyli kimdir?

Rüstem İsmayilbeyli 19 Ocak 2019 tarihinde muhalif eylemci Mehman Hüseynov’un tutuklanmasından sonra, 16 yaşındayken başlattığı açlık grevi üzerine düzenlenen eyleme katıldı. Açlık grevi yapması nedeniyle Bakü Devlet Üniversitesi özür dilemesi istenen İsmayilbeyli’nin bu teklifi reddetmesi üzerine notları düşürüldü.

Karşılaştığı baskıları Facebook profilinde yazmaya başlayan İsmayilbeyli, bu süreçte bir çok kez emniyete çağırıldı ancak yaşının 18’den küçük olması nedeniyle ciddi bir ceza ile karşı karşıya kalmadı.

“Tələbə Tələbi” (“Öğrenci Talebi”) adlı bir Facebook sayfası açarak, tüm öğrencilerin sorunlarını, onlara karşı olan haksızlıkları duyuracağı bir platform oluşturan İsmayilbeyli, polis tarafından tehdit edilmeye başlandı. Sosyal medya platformunun büyümesi üzerine 18 yaşını geçtikten sonra dahil olduğu ilk eylemin ardından hapis cezası aldı.

Rüstem İsmayilbeyli, gün geçtikçe otoriterleşen Azerbaycan Devleti karşısında yükselen muhalefetin sembolü olmuş durumda. Aliyev iktidarına karşı her türlü faaliyetin sert bir şekilde bastırıldığı Azerbaycan’da İsmayilbeyli’nin arkadaşları dayanışma eylemlerini sürdürüyor.

Sosyal medya üzerinden #freerustem etiketiyle başlatılan dayanışma kampanyası gün geçtikçe güçleniyor.