Hasta Tutsak Ekim Polat Serbest Bırakılsın!

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların serbest bırakılması için her hafta gerçekleştirdikleri “F Oturumu” eylemlerini, 428’inci haftasında korona nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinde gerçekleşti. Bu haftaki eylemde Manisa Akhisar T Tipi Hapishanesi’nde kalan ağır hasta tutsak Ekim Polat’ın durumuna dikkat çekildi. 

2016 yılında İstanbul İkitelli’de gözaltına alınıp, tutuklanan 23 yaşındaki Polat, Silivri L Tipi ve Bandırma T Tipi hapishanelerinin ardından 2019 yılında Manisa Akhisar T Tipi hapishanesine sevk edildi. Yargılandığı davada 24 yıl hapis cezası verilen Polat’ın sağlık durumu tutuklu bulunduğu süreçte giderek ağırlaştı. 

Anne Songül İlker ise şunları belirtti: “Hapishane koşullarında oğlumun hastalıkları arttı. Kalp ritim bozukluğu, KOAH, Kemik Erimesi ve Hipofiz hormon dengesizliği sorunları var. Bu hastalıkları sebebiyle zorunlu olarak kullanması gereken ilaçlar kendisine verilmiyor. Hapishane koşullarının düzeltilmesi amacıyla açlık grevine girmiş ve beslenme dengesi de bozulmuştur. Açlık grevi sonrasında da beslenme diyeti yapamamıştır ve oğlum Ekim’in hastalıkları ciddi boyuttadır. Covid-19 salgını nedeniyle hapishanedeki riskli ortam ve yeterli tedbirlerin alınmaması dolayısıyla oğlumun yaşamından endişe duymaktayız. Haksız, hukuksuz biçimde ve adil yargılanma yapılmadan verilen ağır cezaya üzülürken hiç olmazsa hastalıklarının tedavisi için gerekli sağlık koşullarının sağlanması, tedavilerinin yanımızda ve kontrolümüzde yapılması için tahliye edilmesini istiyoruz.”