HDP, Vekilliklerinin Düşürülmesine Karşı Ankara’ya Yürüme Kararı Aldı

HDP Hakkari Vekili Leyla Güven, Amed Vekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Vekili Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesi ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu dün olağanüstü toplanarak Ankara’ya “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” başlatma kararı aldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, vekilliklerin düşürülmesiyle bir kez daha bazı çevreler tarafından tartışmaya açılan “Meclis’ten çekilme” tartışmalarının parti gündeminde olmadığı kaydedildi.

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, olağanüstü gündemle toplandıkları toplantının arasında çeşitli değerlendirmeler yapmış ve vekilliklerin düşürülmesi darbe olarak yorumlamışlardı.

Pervin Buldan, “Bizler Türkiye’de siyaset yapan demokrasi güçleri olarak, Türkiye’nin demokratikleşmesi Türkiye’nin özgürlükleri için mücadele eden bir partinin eş genel başkanları olarak şunu söylemek isteriz ki kazandığımız hiçbir mevziyi AKP’ye terk etmeyeceğiz. TBMM’de tek bir kişi kalsak bile bu mücadele devam edecektir.” diyerek meclisten hiçbir zaman kendi iradeleriyle ayrılmayacaklarını belirtti. Mithat Sancar da bir demokrasi bloğu kurulmasını “Bu mesele sadece HDP’nin, bu mesele sadece Kürt halkının meselesi olarak görülemez. Tıpkı kayyım politikaları nasıl ki sadece Kürtlere ve HDP’ye karşı görülemeyecekse, dün yapılan siyasi darbe de aynı şekilde değerlendirilmelidir. Buna karşı etkili mücadele yolu birliktelikten geçer. Türkiye halklarının ortak mücadelesinden demokrasi güçlerinin kararlı birlikteliğinden geçer. Tekrar tutum belgemizdeki çağrıyı burada hatırlatmak istiyoruz. Gelin hep birlikte demokrasi, barış, adalet için hukukun üstünlüğü için, aş ve iş için mücadelemizi yükseltelim. En başta bu darbeye karşı bir demokrasi bloğu kuralım.” diyerek önerdi.