Peri Vadisi’nde Talan İle Keçiler Katlediliyor

Elazığ ve Dersim coğrafyasında bulunan Peri Suyu üzerinde kaçak şekilde inşasına başlanan Pembelik Barajı’nda birçok yaban keçisi yaşamını yitirdi.

Elazığ ve Dersim coğrafyasında bulunan Peri Suyu üzerinde kaçak şekilde inşasına başlanan ve açılan davalarda Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nce baraj inşaatı için verilen yürütmeyi durdurma kararına Pembelik Baraj inşaatı tamamlanmıştı. Peri Suyu Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, kaçak Pembelik Barajı’nda birçok yaban keçisinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Bölgede Yaban Keçileri, Bern Sözleşmesi’ne korunuyor. Yaban Keçisi türü evrimi sonucu barajlara adapte olabilen bir tür olmadığı için Peri Vadisi bölgesinde sıklıkla Yaban Keçileri Baraj Gölü’nde boğularak ölüyorlar.

Elazığ-Dersim-Bingöl illerine bağlı köylerin iletişimini sağlayan köprülerin sular altında kalmış ve ÇED projesinde bu köprülerin yeniden yapılması taahhüt edilmişti. Pembelik Barajı’nı inşa eden LİMAK şirketi bu taahhüdünü yerine getirmeyerek, halkın ulaşım hakkını ortadan kaldırdı. Halkın dışında yaban hayvanları da, geçiş yolları bulamayarak yaşamlarını baraj gölünde yitiriyorlar.