ABD’de Polis Bir Siyahı Daha Katletti

ABD’de polisin, George Floyd’u katletmesinin etkileri ABD ve Avrupa’daki bazı ülkelere yayılan eylemler şeklinde yayılırken, polisin karıştığı bir başka cinayet haberi Atlanta’dan geldi. Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştiği öğrenilen olayda, Georgia eyaletine bağlı Atlanta kentinde dün gece polis aldığı ihbar üzerine Wendy’s adlı fast-food restoranına ait park alanına gitti. Polisler burada, arabasının içinde uyuyan ve bu nedenle başka araçların geçişine engel olduğu iddia edilen, 27 yaşındaki Rayshard Brooks’u araçtan indirerek, gözaltına almak istedi.

Cinayet anına dair paylaşılan sosyal medya görüntülerinde Brooks’un polise direndiği sırada şok tabancası ile vurulduğu görülüyor. Ardından polisin elindeki şok tabancasını alarak, olay yerinden kaçarken polis, Brooks’u ateş ederek katlediyor. Brooks’un yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Cinayetin ardından Georgia Eyaleti Soruşturma Bürosu (GBI) tarafından yapılan açıklamada sarf edilen “…memurlar şok tabancası kullanmak zorunda kaldı” ifadeleri  cinayetin resmi makamlarca da itirafı olarak kabul edilebilir. Nitekim Brooks cinayeti sonrası Atlanta Emniyet Müdürü Erika Shields’in istifa ettiği duyuruldu.

Rayshard Brooks cinayetine sokaktan tepki ise gecikmedi. Halen George Floyd eylemleri sıcaklığını korurken, Brooks’un katledilmesine tepki olarak eylemciler bir otobanı trafiğe kapatırken, cinayetin gerçekleştiği fast-food zinciri Wendy’s’in şubesi ateşe verildi. Eylemlerin gece boyunca sürdüğü öğrenildi.