Avukatların Ankara’daki Bekleyişinde İkinci Gün: Şiddet, Gözaltı, İstifa

TBB İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Mustafa Kemal Karahan İstifa Etti

Türkiye Barolar Birliği başkanı Metin Feyzioğlu’nun dün meslektaşları eylemde saldırıya uğrarken paylaştığı Anıtkabir ziyareti gönderisi tepkilere sebep oldu. 52 baro başkanı barolarda gerçekleştirilecek olan usulsüz düzenlemelere karşı tepkisini göstermek için yürüyüşe geçmiş ve Ankara’ya geldiklerinde şehre alınmayarak saldırıya uğramıştı. O saldırılar sürerken Feyzioğlu yanındaki diğer baro başkanlarıyla beraber Anıtkabir’e ziyaret düzenlemiş ve sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Metin Feyziolğlu’nun bu davranışına tepki olarak TBB İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Mustafa Kemal Karahan da istifa ettiğini duyurdu. Çoktan taşan bardağın bu hamleyle devrildiğini belirten Karahan istifasının sebebini şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’nca bir süredir devam eden temel hak ve özgürlüklere aykırı eylemlerin düzelmesi ve insan hakları mücadelesinin terk edilmemesi adına merkez olarak yoğun çaba göstermemize rağmen düşünce açıklamalarına tahammül edilmeyip terörize edildiği, baro başkanlarının ve aydınların açıkça hedef gösterilmeye devam edildiği görülmektedir.

Avukatlardan Metin Feyzioğlu’nun İkiyüzlülüğüne Tepki

27 saattir Ankara’ya alınmayan ve polisler tarafından engellenmeye çalışılan avukatların saldırıya uğradığı saatlerde Feyzioğlu’nun paylaştığı fotoğraftaki diğer baro başkanları da meslektaşlarının eylemine katılmış ancak Feyzioğlu hiçbir açıklama yapmamış ve katılmamıştı. 27 saatin ardından eylem alanına gelen Metin Feyzioğlu’na avukatlar sırtını dönerek tepkisini gösterdi.

Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin Gözaltına Alındı

Baro başkanlarına Ankara’ya girişte saldırılmasının ardından gece boyunca yağmurlu havada bekleyiş sürdü. Burada çevredeki mekanların polis tarafından zor kullanılarak kullanıma kapatıldığı, avukatlara gönderilen yiyeceklere el konulduğu görülürken seyyar tuvalet kurulmaya çalışılması da polisler tarafından engellendi. Bu sabah ise polisin şiddeti devam etti. Avukatların etrafında polis aracıyla duvar örüldü ve Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin darp edilerek gözaltına alındı.