Mümtaz’er Türköne’nin Tahliyesi için Formülü Selvi “Fısıldadı”

Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde, “içeriden” aldığı kulis bilgilerini yazan Abdülkadir Selvi, Mümtaz’er Türköne için bir tahliye formülü bulunduğunu öne sürdü. Selvi, geçtiğimiz günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘yeniden yargılansın’ talebinde bulunduğu Mümtaz’er Türköne’nin tahliyesi için “terör örgütü üyesi olmadığı halde onu meşru göstermek, teşvik etmek ve propagandasını yapmak” suçundan cezalandırılması formülünün konuşulduğunu iddia etti.

Türköne örgüt üyeliğinden 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve 4.5 yıldır hapiste. Dosyası temyiz aşamasında olan Türköne için Abdülkadir Selvi’nin öne sürdüğü formül şöyle:

Türköne’nin terör örgütü üyeliğinden değil, terör örgütü üyesi olmadığı halde onu meşru göstermek, teşvik etmek ve propagandasını yapmak suçundan dolayı cezalandırılması gerektiği savunuluyor. Mümtaz’er Türköne dosyasını inceleyen savcı da yerel mahkemede o yönde değerlendirme yapmış. Mümtaz’er Türköne, Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin birinci fıkrasına ve TCK’nın 314. maddesine göre 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. O nedenle bir süre daha hapis yatması gerekiyor. Ancak temyizde bozulur da 7. maddenin ikinci fıkrasındaki terör propagandası yapmaktan ceza alırsa, yattığı hapis cezaları dikkate alınarak cezaevinden çıkma imkânı doğacak. İki ceza arasında bir fıkra var ama biri hapiste tutuyor, diğeri tahliye ediyor. Dileğim, Mümtaz’er Türköne’nin bir önce özgürlüğüne kavuşması…”

Mümtaz’er Türköne’nin tahliyesi için “işaret fişeğini” ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yakmıştı. Bahçeli, “…Bugün Ülkücü şehidimiz Mustafa Türköne’nin şehadetinin 41.yıldönümüdür. 23 Haziran 1979’da 21 yaşındayken şehit düşmüştü. Ağabeyi Mümtaz’er Türköne ise cezaevindedir. Mümtaz’er Türköne’yi öğrencilik yıllarından itibaren tanırım. Aleyhe de pek çok yazısı ve beyanatı olmuştur.” ifadelerini kullanarak yeniden “yargılama” talep etmişti.