Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî Yaşamını Yitirdi

Halk arasında “Xalê Seyîtxanê Boyaxçî” adıyla tanınan dengbéj Seyda Şimşek, Amed’deki evinde yaşamını yitirdi.

Xalê Seyîtxanê Boyaxçî, yaşamını yitirmeden önce Mezopotamya Ajansı’na (MA) verdiği röportajda, “Dengbêjlik aşktır. Geçirdiğim onca zorlukta beni ayakta tutan söylediğim kilamlardır. Diyarbakır’da yaşanan birçok olayı insanlar bizim kilamlarımızdan öğrendi. Ben duyduğumu söyledim. Her seferinde yine söylememi istediler.” diye konuşmuştu.

Boyaxçî, yaşamı boyunca çektiği sıkıntılara dair ise, “Meyan kökü sattım yıllarca, sepet hamallığı yaptım. Amelelik yaptım, çöpçülük yaptım. Ama Diyarbakır’ı çok sevdim. Çok çalıştım, biraz para biriktirerek evlendim. Evlendikten sonra doğan 7 çocuğumu kaybettim. Doğan her çocuğum hastalıktan öldü. Peş peşe 7 çocuk. Başkası olsaydı her halde dayanamazdı.” demişti.

Seslendirdiği klamlarla Kürt halkının büyük sevgisini kazanan Boyaxcî,   Suriçi’nde 25 yıldır ayakkabı boyacılığı yapıyordu. Amed’in Ergani ilçesine bağlı Lexerî köyünde 1933 yılında dünyaya gelen Boyaxcî, 2 yaşında iken annesini, 4 yaşında iken babasını kaybetti. Çocukluğu çobanlıkla geçen Boyaxcî, Sur’da bulunan Dengbêj Evi’nde bütün gününü biriktirdiği kilamlarını seslendirmekle geçiriyordu. Boyaxcî, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bir süre önce hastaneye kaldırılmıştı.