Libya’da Ankara Destekli Trablus Hükümetinden Misilleme Uyarısı

Ankara destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin kontrolündeki Al Vatiyya hava üssüne yapılan saldırı sonrası Libya’da gerilim artıyor.

TC Milli Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklama ile saldırıyı doğruladı. Bakanlık açıklamasında “bazı sistemlerde hasar meydana geldiği belirtildi. Anadolu Ajansı’nın (AA) geçtiği habere göre de UMH Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin Nemruş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,  saldırının “yabancı uçaklarla” gerçekleştirildiğini iddia ederek “Bu saldırıya, uygun bir zaman ve mekanda karşılık verilecektir.” ifadesini kullandı.

UMH’nin başlattığı “Öfke Volkanı Operasyonu” sözcülerinden Abdulmalik el-Medeni  ise saldırının Mısır Sidi el-Barani Üssü’nden havalanan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hava filosuna bağlı, Fransız yapımı Mirage 2000-9 tipi uçaklarca düzenlendiği iddiasını dile getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri Prens Danışmanı ve Analist Abdulhalık Al- Abdullah, Twitter hesabından, “Bütün Arap halklarının onuru adına Erdoğan’a Libya’da gerekli dersi verdik.” paylaşımında bulundu.

Al-Vatiyya hava üssü hafta içinde de yine “kimliği belirsiz” uçaklarca vurulmuş, bu gelişme sonrası önce Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, ardından da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler Trablus’a gelmişlerdi. Söz konusu saldırı, Ankara’nın bölgedeki bu hareketliliği sonrası gerçekleşti.