Ev-Eksen 10 Yıllık Mücadeleyle Sendika Hakkını Kazandı

Kurucularının tamamı kadınlardan oluşan Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (Ev-Eksen), 10 yıllık hukuk mücadelesi sonucu, ev-eksenli çalışmanın işkolu statüsünde tanınmasının yolunun açıldığını açıkladı.

Ev-Eksen tarafından yapılan yazılı açıklamada, 10 Kasım 2009’da kurulan sendikanın üye kayıt işlemleri için gerekli olan sicil numarasını vermesi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kalmasının ardından 14 Ekim 2010’da hukuk mücadelesine başlandığı hatırlatıldı.

Korona krizi boyunca ücret ya da sosyal hakların adının dahi anılmadığını, ev-eksenli çalışan kadınların durumdan daha olumsuz yönde etkilendiğinden bahsedilen açıklamada, korona krizinde kadına yönelik erkek şiddetinde ciddi artış görüldüğü de vurgulanırken kazanımın bu tarihlerde gerçekleşmesinin önemine de değinildi.

“Talebimiz, ev eksenli çalışmanın ayrı bir işkolu olarak tanımlanması için gereken yasal düzenlemelerin hızla tamamlanmasını içermektedir. Ev-eksenli çalışma ayrı bir işkolu olarak belirlendiğinde, şu anda ülkemizde ev-eksenli çalışanları örgütleyen tek sendika olarak Ev-Eksen’in bu işkolunda faaliyet gösteren bir sendika olduğu tescil edilecektir.

Bu da en güvencesiz, en yoksul işçi kesimlerinden biri olan biz ev-eksenli çalışanların hak mücadelesinde çok önemli bir kazanım demek.” denilen açıklamada kararın güvencesiz çalışanları örgütleyen tüm örgütlenmeler için ön açıcı olduğu belirtildi:

“Şu anda ülkemizde ev-eksenli çalışanları örgütleyen tek sendika olan Ev-Eksen’in önünü açması, ev-eksenli çalışanların örgütlenme mücadelesine ciddi bir ivme sağlaması, başta kadın işçiler olmak üzere tüm emekçiler için önemli bir kazanım olacaktır.”