Libya’da Temsilciler Meclisi’nden Mısır’a, Ankara’ya Müdahale Çağrısı

Libya’nın doğusundaki Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, Mısır’ın ülkeye askeri müdahalede bulunmalarına izin vereceklerini açıkladı.

Temsilciler Meclisi, yaptığı yazılı açıklamada, “Eğer Mısır hükümeti, Libya ve Mısır’ın güvenliği konusunda bazı tehlikeler görüyorsa, bölgedeki ulusal güvenliği sağlamak için Mısır ordusunun askeri müdahalesinden memnuniyet duyarız.” denildi.

Açıklamada, Trablus’ta konuşlu Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekleyen Ankara kast edilerek “Kardeş iki ülke olan Libya ve Mısır, Libya’da işgalci güçlere karşı ulusal güvenliği korumak adına ortak hareket edebilir. Türkiye’nin işgalci tutumu ve yarattığı tehlike, Libya’ya ve komşu ülke Mısır için büyük tehlike arz etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Ülkede 2015 sonlarında imzalanan Süheyrat Anlaşması ile başkent olarak belirlenen Trablus’ta, Libya’nın “meşru” hükümeti olarak UMH, yasama organı olarak da Aqila Salih’in başkaalığını yaptığı Temsilciler Meclisi belirlenmişti. Ancak Temsilciler Meclisi, UMH şemsiyesi altındaki İhvancı grupların baskıları nedeniyle Trablus’tan ayrılarak Tobruk’a taşınmışlardı. Temsilciler Meclisi, Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu (LNA) ile ittifak halinde.

BM nezdinde de UMH “meşru” hükümet, Temsilciler Meclisi “meşru” yasama organı olarak tanınıyor.