Kulis Bilgisi: “Erdoğan İstanbul Sözleşmesi’nden Çıkılması Talimatı Verdi”

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Erdoğan’ın başkanlığında toplandı ve dün akşam 21.00’de başlayıp 02.00’ye kadar sürdü.

Toplantıda ağırlıklı olarak kadına şiddetle mücadelede referans metin olarak kabul edilen İstanbul Sözleşmesi ele alındı. Bazı bakanlarında katıldığı toplantıda, geçtiğimiz günlerde İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış konusunda ilk resmi açıklamada bulunan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş Sözleşme’yle ilgili bir sunum yaptı.

Milliyet Gazetesi’nden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, toplantıda söz alan AKP’liler, kadının beyanı esas alınarak erkekler için verilen evden uzaklaştırma kararlarının aileleri parçaladığını, kadının beyanının erkeği potansiyel suçlu gösterdiği iddiasında bulundu.. Sözleşmenin ‘Toplumsal cinsiyet’ ve ‘cinsel yönelime’ dayalı ayrımcılığa karşı teminat getiren hükümleri de  eleştirilerin odak noktasındaydı. Bu hükümlerin LGBTİ+ bireylerin ‘marjinal faaliyetlerine’ alan açacağı iddia edilirken, sözleşmeden ayrılmanın, kadına şiddet vakalarına olumsuz bir etkide bulunmayacağı öne sürüldü. 

Erdoğan’ın da, İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshedilmesi ya da tartışmalı maddelere çekince konulmasının sonuçları üzerinde çalışma yapılması talimatı verdiği belirtildi.

Toplantıya dair bir diğer kulis bilgisi ise Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberindeydi.Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un da bulunduğu bazı isimler toplantıda sözleşmeden çıkmanın doğru olmayacağını savundu. MYK üyelerinin bazıları da orta yol olarak sözleşmeden çıkmak yerine, ‘niyet beyanı’ ile hangi maddelerin uygulanmayacağının belirlenmesini istedi. Aralarında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’un de bulunduğu üyelerin çoğunluğu ise sözleşmeden çıkılması yönünde görüş bildirdi.

Son sözü alan Erdoğan, yaptığı konuşmada Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan örnekleri vererek, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması gerektiğini belirtti.