Ermenistan-Azerbaycan Arasında Çatışmalar Tekrar Başladı

Ermenistan-Azerbaycan sınırında geçtiğimiz pazar günü çatışmalar başlamıştı. Bir günlüğüne silahların susmasının ardından çatışmalar bugün tekrar başladı. Ateşkesin sonlanması konusunda devletler karşılıklı olarak birbirlerini suçladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan’ın bu sabah Tovuz ilindeki Azeri mevzilerine saldırdığını, bazı köylerin büyük çaplı silahlar ve havan toplarıyla ateşe tutulduğunu duyurdu. Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Azeri tarafına benzer bir suçlama yöneltilerek “Bu, dün sağlanan ateşkeste ilk ciddi ihlaldi” denildi.

Daha önceki çatışmalarda Azerbaycan tarafında 11 asker ve bir sivil, Ermenistan tarafında da dört asker ölmüştü.

İki devletin sınır hattında bu gelişmeler yaşanırken, gerilimin “görünmez” taraflarından biri rolü üstlenen Ankara’ya dikkat çekici bir ziyaret gerçekleşti. Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ramiz Tahirov’un Ankara’yı ziyareti sırasında Azeri heyeti kabul eden  Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Ermenistan hakkında “Bu açtıkları kumpasın altında kalacak ve yaptıklarının hesabını ödeyecekler” ifadeleri TC’nin yeni bir cephe mi açmaya hazırlandığı sorusunu akıllara getirdi.

Öte yandan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dışişleri Bakanı Elmar Mamedyarov’u görevden aldı. Aliyev, bakanın Ermenistan’la pazar gününden bu yana yaşanan sınır gerilimindeki tavrını eleştirmişti.