Belarus’ta Muhalefet Adaylarının Seçim Dışı Bırakılmasının Ardından Eylemler Başladı: Polis Yüzlerce Kişiyi Gözaltına Aldı

Belarus’ta (Beyaz Rusya) 1994’ten beri devlet başkanı olan Aleksandr Lukaşenko’nun rakiplerinin önümüzdeki ay gerçekleşecek olan seçimlere girmesinin yasaklanmasının ardından hafta başından beri eylemler düzenleniyor.

1994’deki genel seçimlerden beri 5 dönem üst üste Belarus devlet başkanlığı yapan Aleksandr Lukaşenko’nun önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde kendisine karşı muhalefet partilerinden aday olan Valery Tsepkalo ve Viktor Babaryko’nun Belarus Seçim Komisyonu tarafından reddedilmesi üzerine Minsk’te eylemler başladı.

Aralarında anarşistlerin de bulunduğu eylemler, adaylık yasaklarından çok, 25 yıldır tek başına iktidarda olan Lukaşenko’nun baskı politikaları ve yasaklarına karşı gerçekleştiriliyor.

Viktor Babaryko, 19 Haziran günü adaylığı için sokakta imza kampanyası yürüttüğü sırada polis tarafından gözaltına alınmıştı. Eski bankacı Babaryko’nun finansal yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. Seçim Komisyonu, Babaryko’nun adaylığının reddedilme sebebinin bu iddialar olduğunu söylüyor. Ancak ülkedeki büyük bir çoğunluk, bu iddiaların Lukaşenko’nun en güçlü rakibini saf dışı bırakmak için uydurulduğunu söylüyor.

Hafta başından beri süren eylemlerde polisin 200’den fazla kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.Gözaltına alınanların arasında en az 20 gazeteci de bulunuyor.