Kadınların Aynı Güne Eylem Koyduğu AKP MYK’si Ertelendi

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılacağının deklare edilmesinin beklendiği, bu nedenle de, gerçekleştirileceği 5 Ağustos’a kadınların eylem yapmaya hazırlandığı AKP MYK toplantısı ertelendi. Toplantının erteleme gerekçesi olarak ise, Erdoğan’ın “o tarihte Ankara’da olmaması” gerekçesi ileri sürüldü.

Yapılan açıklamada, Erdoğan’ın bu hafta programının Ankara’da olmadığı için, -önceden tarihi belirlenmiş toplantılar olmasına karşın- AKP MYK ile aynı gün yapılacak il başkanları toplantısının da 13 Ağustos’a ertelendiği duyuruldu. AKP MYK toplantısı için ise net tarih verilmedi.

AKP MYK toplantısı için alınan erteleme kararında, kadınların kesintisiz verdikleri mücadele başta olmak üzere, İstanbul Sözleşmesi başlığı altında iktidar cenahında yaşanan gerilimli polemiğin doğrudan payının olması muhtemel. Diğer yandan, yaşanan polemiğin, devlet iktidarının tabanına “zafer” olarak sunduğu “Ayasofya kararını” gölgede bırakmasının da alınan kararda bir diğer etken olduğu düşünülüyor. Nitekim Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar eski bakanı ve İstanbul Milletvekili Betül Sayan Kaya da bu minvalde bir açıklamada bulunarak, “Siyaset üstü gördüğümüz kadın ve aile gibi kutsal değerlerimizi birilerinin araçsallaştırarak hükümete vurma bahanesi olarak kullandığına şahit oluyoruz. Ayasofya’nın zincirlerinin kırıldığı, tüm dünyanın Türkiye’yi konuştuğu tarihi bir atmosferde, yıllardır yürürlükte olan bir sözleşmenin gündeme oturtulmasını manidar buluyorum” ifadelerini kullanmıştı.