Beyrut Patlaması Limandaki 12 No’lu Depoda Gerçekleşti

Lübnan’ın Beyrut kentindeki limanda gerçekleşen patlamanın bilançosu ağırlaşırken, patlamanın nasıl gerçekleştiği de en çok sorulan sorulardan biri.

Söz konusu olan Ortadoğu coğrafyası olunca akıllara sabotaj ihtimali gelse de, yerel kaynaklardan aktarılan bilgiler, Beyrut Limanı’nda bulunan 12 no’lu depoyu işaret ediyor. Ancak 12 no’lu depodaki patlamayı tetikleyenin sabotaj mı yoksa, bazı iddialarda ortaya atıldığı gibi mevsim şartlarında oluşan yüksek hava sıcaklığı mı olduğu sorusu ortada duruyor.

Patlamaya 10 yıl önce arızalı bir gemi tarafından limana boşaltılan 50 ton amonyum nitratın sebep olduğu ihtimali ağırlık kazanıyor. Beyrut merkezli televizyon kanalı El-Meyadin haberinde de depoda 50 tondan fazla patlayıcı maddenin bulunduğunu ve dört ay önce söz konusu patlayıcı maddelerin risk teşkil ettiğini belirten bir rapor hazırlandığı belirtildi. Lübnan Başbakanı Hassan Diyab da 2750 ton olduğunu iddia ettiği amonyum nitratın 6 yıl boyunca önlem alınmaksızın depoda tutulması kabul edilemez olduğunu söyledi.

Öte yandan Lübnan Savunma Yüksek Meclisi Beyrut’u ‘yıkık şehir’ olarak ilan ederek hükümete OHAL ilan etmesini tavsiye etti. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aoun, Savunma Yüksek Meclisi’ni acil toplantıya çağırmştı.

Kızı, eşi ve danışmanları patlamada yaralananlar arasında olan Lübnan Başbakanı Hasan Diyab yarın Lübnan’da ‘Ulusal Yas’ ilan edildiğini duyurdu.

Halen ABD’nin Cesar Yasası adındaki ambargosu altında bulunan Lübnan’da, patlamadan dolayı buğday silolarının da zarar gördüğü ve zaten halihazırda ağır bir ekonomik kriz altındaki ülkede ekmek sıkıntısının ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Beyrut’ta yaşanan patlama sonrası, iddialara göre ortaya çıkması muhtemel bir başka yıkım da bölgesel ekolojik bir felaket. Ortadoğu’da bağımsız gazetecilik yapan Hediye Levent’in Arap kanallarından aktardığına göre, Beyrut’taki patlamanın ardından havaya karışan kimyasal ve zehirli gazların, Beyrut merkez olmak üzere Lübnan’ın tamamı, Suriye ve Ürdün’den Mısır’a kadar geniş bir bölgede etkili olabileceği iddia ediliyor.