Korona Krizi Manisa’daki Vestel Fabrikasında İşçileri Katlediyor

Geçtiğimiz günlerde, Vestel’in Manisa fabrikasında Covid-19 pozitif tanısı koyulan 3 işçi yaşamını yitirmişti. Şirket patronları işçilerin yaşamını yitirmelerine dair detay paylaşmazken, fabrikadan alınan bilgilere göre, işçilerin sağlıksız yemekler ve alınmayan sağlık önlemleriyle 7 gün 12 saat çalıştırdıkları  öğrenilmişti.

Fabrikadan bugün alınan bilgiler ise, işçilerin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmeye devam ettiği yönünde. Korona Krizi ve krizin patronlarda yarattığı fırsatçılık nedeniyle 7 işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Yöneticilerin, test sonucu pozitif çıkan işçileri, “Temasa geçtiğin kişileri söyleme, yoksa seni işten çıkartırız” diyerek tehdit ettikleri belirtiliyor.

Haftada 7 gün 12 saat çalıştıklarını belirten işçiler, “Aylardır ekmek arası bir kaşık yemek ve bir kase çorba ile karnımızı doyurmaya çalışıyoruz. Üretim 12 saatlik 2 vardiya ile aralıksız devam ediyor, dolayısıyla fabrika dezenfekte edilemiyor.” ifadelerini kullandı.

Başka bir işçi ise vakaların iki ay önce görülmeye başlandığını, Korona Krizi’nin başında yetersiz de olsa birtakım önlemlerin alındığını anlattı. Daha sonra bu önlemlerin de gözardı edildiğini belirten işçi, çalışma süresinin günde 8 saatten 12 saate yükseltildiğini söyledi.

Vestel’de vaka sayısı artarken işçi alımlarının da sürdüğünü kaydeden işçi, “Koronaya yakalanan işçilerin yerini hemen doldurmak adına işe alım yapıyorlar. Sadece şüpheli vakalara test yapılıyor. Bir bölümde çalışanlar koronaya yakalandı diyelim, bölüm karantinaya falan alınmıyor. Herkes çok tedirgin. Herhangi bir karantina uygulaması yok. Servislerde de önceden yapılan tekli oturma uygulaması kaldırıldı, temas çok fazla” diye konuştu.