Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni “Tartışma” Bahanesiyle Erkek Şiddetini Aklayanlara Karşı Eylemdeydi

Devletin, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için uygulamak zorunda olduğu ama hali hazırda zaten uygulamadığı İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açması ile; erkek şiddetinin, kadın ve LGBTİ+ katliamlarının aklanması için dayanak oluşturmasına karşı 5 Ağustos günü binlerce kadın sokaklardaydı.

Çok sayıda kadın örgütünün çağrısıyla pek çok şehirde eş zamanlı gerçekleştirilen eylemlerde, erkekler tarafından çeşitli bahanelerin arkasına saklanılarak katledilen kadınların ve LGBTİ+’ların isimleri haykırıldı. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni “tartışmaya açarak” kadın ve LGBTİ+ katliamlarını aklamaya çalışan devlete karşı beraber mücadele edeceklerini ve devletin belirlediği “aile bütünlüğü” adı altındaki baskı çabalarına geçit vermeyeceklerini belirtti.

İstanbul’da Rıhtım İskelesi’nde gerçekleşen eylemde açık kürsü gerçekleştirildi. Kürsüde söz alan Şeyma Çopur (Anarşist Kadınlar), “Devlet diyor ki; ‘aile yapısını bozar, eşcinselliği ‘meşrulaştırır, İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyoruz’. Biz kadınlar, devlet sözleşmeden çekilse de çekilmese de erkek şiddetini, kadın katliamlarını, yaşamlarımızı çalan erkekleri affetmeyeceğiz. Dayanışmamızla yaşadık, dayanışmamızla yaşayacağız!”, dedi.

İzmir’de Kadınlara Polis Saldırısı ve Gözaltı

İzmir Alsancak’ta ise valilik eyleme 1 saat kala şehirde eylem yasağı ilan.etti Polis, eylem gerçekleştirmekte kararlı olan kadınlara saldırarak 16 kadını gözaltına aldı.

Polisin bir kişiyi de eylemden sonra takip ederek gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınan kadınlar, sabaha karşı serbest bırakıldılar.

Kadınlar Ankara’da da İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline karşı sokaklardaydı. Aralarında Anarşist Kadınlar’ın da olduğu kadın örgütleri Kızılay Sakarya Caddesi’nde eylem gerçekleştirdiler.

Kadınların alanlara çıktığı bir başka kent ise Antakya idi, Antakya’da Kadınlar Birlikte Güçlü çağrısıyla Köprübaşı’nda bir basın açıklaması eylemi gerçekleştirildi.