Belarus’ta Muhalif Lider Ülkeyi Terk Ederek Litvanya’ya Gitti

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerini ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığının açıklanması sonrası protestoların yoğunluğu azalsa da gerilim sürüyor. Seçim sonrası protesto gösterilerine katılan 3 bin eylemci gözaltına alınırken, muhalefet liderlerinden Svetlana Tihanovskaya’nın komşu Litvanya’ya gittiği açıklandı. Tihanovskaya’nın temsilcisi Olga Kovalkova, muhalif liderin yetkililer tarafından ülkeyi terk etmek zorunda bırakıldığını söyledi. Kovalkova, “Yetkililer tarafından ülkeden çıkarıldı. Svetlana’nın başka şansı yoktu. Bu ziyaretten beş dakika önce gelecek planlarımızı konuşuyorduk ve kesinlikle ülkeyi terk etme niyeti yoktu” dedi.

Tihanovskaya’dan, seçim sonuçlarına itiraz etmek için dün merkez seçim kurulu yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından haber alınamıyordu. Seçim kampanyasını yürüten ekibi, Tihanovskaya’ya telefonla ulaşamadıklarını açıklamıştı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ise Tihanovskaya’nın Litvanya’da ve güvende olduğunu açıkladı. Twitter’dan açıklama yapan Linkevicius, “Svetlana Tihanovskaya güvende. Litvanya’da” ifadelerini kullandı.

Svetlana Tihanovskaya, aslında bu seçimlerde Lukaşenko’nun karşısında aday olması beklenen blog yazarı eşi Sergey Tihanovski’nin tutuklanması nedeniyle seçimlerde aday olmuştu.