Tarihi Galata Kulesi’nde “Restorasyon” Adı Altında Yıkım!

İstanbul’un simgelerinden biri olan, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında yapılan ve 1348’de Cenevizlilerce yeniden inşa edilen Galata Kulesi’nde “restorasyon” adı altında, beton kırma makineleri kullanılarak yıkım gerçekleştiriliyor.

Arkeofili’nin haberine göre, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat tarafından paylaşılan videoda, tarihi kulenin duvarlarının hilti ile yıkıldığı görülüyor.

Polat sosyal medyada yaptığı açıklamada, “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum.” dedi.

Bir süre önce müze olması planlanan Galata Kulesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Ancak ebabil kuşlarının yuvaları nedeniyle bir süre çalışmalara ara verildi. Kuşların göçme vakti geçtikten sonra müzeleştirme çalışmalarına yeniden başlandı.

Geçtiğimiz aylarda Beyoğlu Kaymakamlığı, “işgalci” durumda olan İBB’nin Galata Kulesi’ni 14 Nisan 2020 tarihine kadar tahliye ederek Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’ne teslim etmesi için işlem başlatmıştı. Böylece 164 yıl sonra Galata Kulesi, İBB’nin elinden alınarak, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti.

Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlara göre, söz konusu yıkım ve tahribatın tahmin edildiği gibi devlet iktidarı ve yandaş şirketler ortaklığında rant projesi kaynaklı olduğu belirtiliyor.