Der Spiegel’in Doğu Akdeniz Yorumu: “Erdoğan Yunanistan ile Savaş Riskine Giriyor”

Almanya’da haftalık yayınlanan Der Spiegel dergisi, bu haftaki sayısında Doğu Akdeniz’de Ankara ve Atina arasında yaşanan hidrokarbon enerji kaynaklarının araştırılması ve deniz hakimiyeti konusundaki gerilime yer verdi.

Der Spiegel’deki analizde, “NATO müttefiki olan Türkiye ve Yunanistan donanmalarını birbirlerinin üzerine sürüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz bölgesindeki ulusal sınırların yeniden çizilmesini istiyor” ifadeleri kullanıldı.

Maximilian Popp imzasıyla yayımlanan makalede Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin Ankara’nın iç politikası ve yaşadığı ekonomik krizle yakından ilgili olduğuna işaret eden “Akdeniz’deki gerilim aynı zamanda Erdoğan’ın iç siyasetteki sorunlarından dikkati dağıtmaya olanak sağlıyor. Türkiye ekonomisi yıllardır krizde ve bu durum koronavirüs salgınıyla daha da ileri taşındı. Türk lirası tarihi bir düşüş yaşayarak euro karşısında 9 liraya geriledi. Erdoğan, anketlerde de daha önce hiç olmadığı kadar geriledi.” şeklindeki görüşlere yer verildi.

Makalede ayrıca, Atina ve Ankara arasında ara buluculuk görevi üstlenen Almanya’nın endişelerine de yer verildi. Popp, Ankara’nın malum tutumunun gerilimi artırdığını belirtirken, Yunanistan’da da milliyetçilerin Başbakan Miçatokis hükümetini Erdoğan’a boyun eğmemeye çağırdığına dikkat çekti.