Ankara Doğu Akdeniz’de İki Farklı Bölge için Navtex İlan Etti

Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimle günlük siyasi terminolojiye giren Navtex, söz konusu gerilimin yükseltilmesi açsından devletler için kullanışlı bir enstrüman haine geldi.

Yunanistan, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılımıyla üç gün sürecek ve adı Yunan Mitolojisi’ndeki Themis ve Zeus’un çocuğu, hukuk ve düzeni temsil eden tanrıçadan gelen “Eunomia” tatbikatına başlaması üzerine Ankara’dan da bugün yeni bir Navtex ilanı geldi.

Navtex ilanın yapan Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre Doğu Akdeniz’de iki ayrı bölgede savaş gemileriyle 1-2 Eylül tarihlerinde atış eğitimi yapılacak.

Öte yandan ABD Başkanı Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’le telefon görüşmesi yaparak diyalog çağrısında bulundu. Ankara-Atina arasıdaki gerilim ayrıca  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yapacağı görüşmede de ele alınacak.

AB dışişleri bakanları da bugün ve yarın Berlin’de yapacakları gayrı resmi görüşmelerde Doğu Akdeniz gerginliğini masaya yatıracak. Görüşmelerde Gerilimde Birlik üyesi Atina tarafında tavır alan AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in AB’nin Ankara’ya karşı izleyeceği tavır konusunda farklı seçenekleri gündeme getirmesi bekleniyor.