Wisconsin’de Eylemcileri Katleden “Trump Hayranı” Provokatör Gözaltına Alındı

Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde polisin sırtından 7 el ateş etmesi sonucu felç kalan Jacob Blake’in karşı karşıya kaldığı polis terörüne tepki için başlayan eylemlerde sokağa çıkanlara silahla saldıran 17 yaşındaki Kyle Rittenhouse gözaltına alındı. Rittenhouse iki kişinin yaşamını yitirmesinden sorumlu tutuluyor.

Sosyal medya paylaşımlarından “Trump hayranı” olduğu anlaşılan katile, polisin ilkin önce su, cinayet sonrası ise, geçip gitme izni verdiğine dair tanıklık ve videolar  mevcut.

Ayrıca Rittenhouse’un, protestoculara ateş açmadan önce, kendilerine Kenosha Muhafızları adını veren çetelerle birlikte devriye gezdiğini ya da nöbet tuttuğunu gösteren videolar var.   ,

Bir başka videoda ise katil Rittenhouse, oradaki varlığını “Bu benim işim” diye açıklıyor, polisvari söylemle üstlendiği sorumlulukları anlatıyor.

19 saniyelik videoda katil “İnsanlar yaralanmaya başladı ve bizim işimiz işyerlerini korumak ve insanları korumak da benim işimin bir parçası” diyen Rittenhouse,şöyle devam ediyor: “Biri yaralanırsa zarar verene bela olurum. O yüzden tüfekliyim, elbette ki kendimi korumam gerek. Ama ilk yardım çantam da yanımda.” ifadelerini sarf ediyor.

Öte yandan Trump yanlısı Fox News’un sunucusu Tucker Carlson ise  katil Rittenhouse’a sahip çıkan yorumlar yaptı. Carlson, “şehirdeki şiddet ve mülke zarar verme eylemlerine bakınca bu gencin hareketinin anlaşılabilir olduğu” yorumu yaptı.

Carlson’ın katili “mazur gören” bu ifadelerine sosyal medyadan yoğun tepki gelirken, ABD’li sivil haklar avukatı Kristen Clarke da Blake ve Rittherhouse’un fotoğraflarını yan yana koyduğu paylaşımda, “Silahsız Jacob Blake çocuklarının içeride olduğu arabasına doğru yürüyor ve güpegündüz yakın mesafeden sırtından vuruluyor. Elinde AR-15 sallayan beyaz bir adama da su veriliyor, hakkında övgü dolu sözler ediliyor ve bu kişi insanları kurşun yağmuruna tuttuktan sonra polislerin yanından öylece geçip gitme ayrıcalığına sahip oluyor” dedi.