Gazze’de Hamas İsrail ile Ateşkes için Anlaştı

Filistin’in Gazze Şeridi bölgesinde yönetimi elinde bulunduran Hamas, İsrail ile “Katar’ın arabuluculuğunda” ateşkes anlaşmasına vardı.

Hamas’tan yapılan açıklamada, İsrail topraklarına yanan balonlar gönderilmesi ve her türlü saldırının tamamen durdurulduğu belirtildi. Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına, yaklaşık üç haftadır yanıcı maddeler içeren balonlar gönderiliyordu. Hamas’ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar, son dönemde artan gerginliğin ve İsrail’in Filistin halkına yönelik “saldırganlığının” önlenmesi konusunda uzlaşma sağlandığını söyledi.

İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında yürütülen faaliyetlerinden sorumlu Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) tarafından yapılan açıklamada ise Hamas’ın anlaşmaya uymaması halinde, İsrail’in gereken şekilde bir tutum izleyeceği uyarısında bulunuldu. Açıklamada, saldırılara misilleme olarak kapatılan Kerm Ebu Salim sınır kapısının açılacağı, akaryakıt nakliyatına izin verileceği, Gazze Şeridi kıyılarında balıkçılık için izin verilen bölgenin 15 deniz miline çıkartılacağı kaydedildi.

Hamas-İsrail anlaşmasının dikkat çeken ayrıntısı Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin önce Katar’a yaptığı ziyaret, sonrasında da İstanbul’da gerçekleştirdiği Erdoğan görüşmesi oldu. Söz konusu anlaşma bu iki ziyaret sonrası imzalandı.