Ankara Üniversitesi’nde IŞİD Tarzı Homofobik Tehdit: “Sizi Yüksek Binalardan Atacağız”

Ankara Üniversitesi Yenilikçi Düşünce Topluluğu’nun “Ece Turhan ile Kampüslerde LGBTİ+ Hak Mücadelesi” etkinliğinin afişini ve kısa bir tanıtım metnini 10 Temmuz’da sınıf WhatsApp gruplarına yollayan Nazlı İkra Öztay, bir erkekten homofobik tehdit mesajı aldı. Saldırgan erkek, Öztay ve LGBTİ+ bireyleri, cihatçı terör çetesi IŞİD tarzı yüksek binalardan atmakla tehdit etti.

Medyascope’tan Edanur Tanış’ın haberine göre, Ankara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde birinci sınıf öğrencisi. Ankara Üniversitesi’nin resmi topluluklarından biri olan Yenilikçi Düşünce Topluluğu’nda bir yıldır çalışan Nazlı İkra Öztay, topluluğunun “Ece Turhan ile Kampüslerde LGBTİ+ Hak Mücadelesi” etkinliğinin afişini ve kısa bir tanıtım metnini 10 Temmuz’da sınıf WhatsApp gruplarına yolladı.

Her etkinliğin tanıtımını yolladıkları gibi bu etkinliğin tanıtımını da topluluk olarak yolladıklarını anlatan Öztay, “Daha fazla öğrencinin haberi olup katılabilmesi için yolladım tanıtımı ve öğrencileri etkinliğe katılmaya davet ettim” dedi.

Grupta bulunan bir erkek, etkinliğin tanıtımının yapıldığı WhatsApp grubundan ve özel mesaj olarak Öztay’a “O ahlaksız bilgilendirme mesajınızı kaldırın gruptan” yazdı. Nazlı İkra Öztay ise mesajını kaldırmayı kabul etmeyince aynı erkeğin hakaret ve tehditlerine maruz kaldı.

Saldırgan erkeğin sınıf grubunda da tepkiyle karşılandığını dile getiren Nazlı İkra Öztay “Özel mesajdan tartışmaya devam ettik. Ben, ‘Alışacaksınız çünkü buradayız’ yazdım. Cevabı ise ‘Asla alışmayacağız ve sizi yüksek binalardan atacağız’ oldu.” diye konuştu.

“Yüksek binalardan atılma” tehdit mesajının ekran görüntüsünü alıp sınıf grubuna “Aramızda böyle bir insan var, haberiniz olsun, tehdit ediliyorum” mesajıyla birlikte yollayan Öztay, saldırgan erkeğe sınıf grubunda tepki gösterildiğini ve daha sonra gruptan atıldığını belirtti.

Bir hafta sonra okuldaki tüm hocalara, dekanlığa, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne ve Cinsel Tacizi Önleme Birimi’ne mail gönderen ve saldırgan erkeğe karşı işlem uygulanması gerektiğini ifade eden Öztay. “Dekanlıktan ve Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden herhangi bir cevap alamadım. Cinsel Taciz Birimi dekanlığa ulaşmamı söyledi ancak dekanlıktan cevap alamadığımı anlattığım ikinci bir mail yollamama rağmen bu birimden de cevap alamamaya başladım” diyerek okulun, söz konusu homofobik saldırıya karşı yalnız bıraktığını söyledi.

Saldırgan erkeğin sosyal medya hesaplarında silahlı fotoğraflarının olduğunu söyleyen Nazlı İkra Öztay, bazı kişiler tarafından Twitter’dan kendisine IŞİD’in eşcinsel bireyleri katlettiği videoların gönderildiğini ve “Senin de başına bunlar gelecek”, “Seni bulup öldüreceğiz” mesajları aldığını söyledi.