Doğu Akdeniz’de Masaya Oturma Sinyali

Doğu Akdeniz’de Ankara ile Atina arasında hidrokarbon enerji yataklarına ulaşma ve deniz yetki alanlarının paylaşımı konusunda yaşanan gerilim devam ederken, özellikle 15 Temmuz 2016 sonrası dış politikasında askeri adımları önceleyen Ankara’dan müzakere diplomasisini işaret eden açıklamalar geldi.

Hürriyet’te yer alan kulis haberine göre, Erdoğan’ın kurmaylarına Doğu Akdeniz ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti hariç herkesle aynı masaya oturabileceklerini söylediği öğrenildi.

Erdoğan’ın partisinin MYK toplantısında Doğu Akdeniz krizine dair “Biz bu konuda yüzde 100 haklıyız, haklılığımızdan vazgeçmeyiz. Güney Kıbrıs (Kıbrıs Cumhuriyeti) hariç herkesle aynı masaya oturabiliriz. Bu, ‘haklarımızdan taviz vereceğiz’ demek değildir. Herkesin kazanabileceği ortak bir zeminde buluşabiliriz. Kazan kazan politikası uygulayabiliriz” dediği belirtildi.

Erdoğan, Doğu Akdeniz krizinde şimdiye dek müzakere diplomasisi adına adımlar attıklarını iddia ederek  “Masada her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Siyasi çözümü destekliyoruz. Almanya arabuluculuk yapmak istiyor ama stratejik ortağı Fransa’yı da bir şekilde destekleme durumunda kalıyor” dedi.