Erişim Engeliyle Gerçeği Gizleyemezsiniz: İntihar Politiktir!

Geçtiğimiz 3 Ağustos’ta, Erzincan’da mesire alanında mısır satarken zabıta tarafından tezgahına el konulması nedeniyle kendini yakan işportacı Yavuz Polat, 28 Ağustos’ta Trabzon’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. Polat’ın hastaneye kaldırılması sırasında ise, kendisini taşıyan ambulans “mazotu bittiği için” 40 dakika beklemişti.

Yavuz Polat’ın yaşamını yitirmesinde, kapitalizmin adaletsizliklerine dair gerçekler bu kadar ortadayken, devletin adaletsizlik mekanizmasının yürütücüsü mahkemelerden bu gerçeği “alelacele” örtmeye dönük bir karar geldi.

Erzincan Sulh Ceza Hakimliği, Polat’ın yaşamını yitirmesinin ardından hakkında çıkan haber ve yazıların kaldırılması ya da erişime engellenmesi kararı aldı.

Sendika.org’un haberine göre, Sendika.Org yazarı ve İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Sözcüsü Murat Çakır, Polat’ın intiharı üzerinden işçi intiharlarına odaklanan “İşçi intiharları, direniş ve dayanışma” başlıklı bir yazı yazdı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Sendika.Org’a e-mail yoluyla gönderilen yazıyla, Erzincan Sulh Ceza Hakimliği’nin 1 Eylül günü 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a dayanarak söz konusu yazının yayından kaldırılmasına ya da erişeme engellenmesine hükmedildiği belirtilerek, yazının ilgili linkten kaldırılması istendi. Aynı kararın konuyla ilgili yayımlanmış diğer bir haber ve içerikler için de alındığı öğrenildi.