Time: “Erdoğan’ın Osmanlı Hevesi Dünyayı Kaygılandırmalı”

Time dergisi “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmanlı İmparatorluğu sevgisi neden dünyayı kaygılandırmalı” başlıklı yazısıyla TC devletinin son dönemde dış politikadaki .agresif adımlarına dikkat çekti.

Yale Üniversitesi’nden Tarih Bölümü Başkanı ve Profesör Alan Mikhail imzalı yazıda, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi, Karadeniz ve Akdeniz’de doğal gaz sahalarının keşfedilmesi, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında yapılan anlaşma sonrası Ankara’da Hamas heyetinin kabul edilmesi gibi adımlarla Erdoğan’ın, dünyaya güç projeksiyonu yaptığı belirtiliyor.

Sosyal medyaya yönelik yasaklar, 2011’de imza atılan İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmenin tartışılması gibi konular ‘demokratik hakları endişelendirecek’ başlıklar olarak örnek gösteriliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nu “diriltme” konusunda çok şey yazılıp çizildiği belirtilen yazıda Erdoğan’ın, kendisine Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’i örnek aldığı belirtiliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş sınırlara kavuşmasını sağlayan I. Selim, imparatorluğu “güçlü bir bölgesel güçten devasa bir küresel imparatorluğa” dönüştüren isim olarak görülüyor.

Yazıda 5 asır önce yaşamış bu padişahın, Washington’dan Pekin’e, yabancı ve yerli rakipleri yenmesi ve küresel bir güç haline gelmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir şablon sunduğu öne sürülüyor.

Erdoğan’ın I. Selim’in Türk siyasi gücü vizyonunu benimsemesine karşı dikkatli olunmasını gerektiğinin altını çizen yazar, I. Selim’in “bölgesel savaşlara, dini azınlıkların ortadan kaldırılmasına ve küresel ekonomik kaynakların tekelleşmesine yol açan güçlü adam siyasetinin tarihsel bir örneğini temsil ettiğini” ifade ediyor.

Yazara göre, ülke sınırları çevresindeki doğal gaz rezervlerini tekeline alma girişimlerinin yanı sıra Erdoğan’ın Libya, Yemen ve Suriye’deki askeri girişimleri de Yavuz örneğinden esinlenerek atılmış adımlar.