Amed ve Mardin Baroları, Sakarya’daki Irkçı Saldırı İçin Rapor Hazırladı

Sakarya’da, Kürt mevsimlik işçilerin hedef alındığı ırkçı saldırıyla ilgili Amed ve Mardin Barosu ortak bir rapor hazırladı.

Her iki baronun avukatlarından oluşan heyetin hazırladığı raporda, 4 Eylül’de Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi’nde saldırıya uğrayan Demir ailesinin ifadeleri yer aldı.

Raporda, “mağdurların çalışmaya başladıkları ilk günden itibaren kendilerine karşı aşağılayıcı ve sözlü tacizde bulunulduğunu ve aralarında Kürtçe konuşmalarının sorun haline getirildiğini ifade ettiği” yazıldı.

“Bu saldırıların temel sebeplerinden birinin TCK’de nefret suçunun ve ırkçı saiklerle yapılan saldırılarının suç olarak düzenlenmemiş olması faillerin rahat hareket etmesine yol açmaktadır.” ifadesini kullanan heyet, “İdari makamların olayın üstünü örtme ve gerçeği çarpıtma yönündeki yaklaşımları ile yargı makamlarının cezasızlık politikasındaki ısrarları bu ve benzeri saldırıları körüklemekte, hatta teşvik etmektedir.” denildi.

Raporda, “Faillerin; “devlet biziz, jandarma da bizden yana” gibi söylemleri ceza almayacağını bilme pervasızlığı ve cezasızlık politikaların çok net bir sonucudur.” tespitinde bulunuldu.

Barolar, raporu hazırlayan heyetin kolluk kuvvetlerinin engellemelerine, hakaret ve tacizlerine maruz kalıp, görevlerini yapmalarının engellenmeye çalışıldığını kaydetti.