New York Times: “Hasankeyf Otoriterlik Karşısında Yıkıldı”

ABD’de yayınlanan New York Times gazetesi (NYT), Batman’daki tarihi Hasankeyf ilçesinin talan projeleri Ilısu Barajı ve HES nedeniyle yaşadığı yıkımı bir haber yorum yazısı ile okuyucularına aktardı.

Yazıda Hasankeyf için  “Gelişmişliğe kurban edilen kent” yorumunu yapan NYT, Neolitik Çağ’a ait mağara evleri, Ortaçağ’dan kalma köprüsü ve binlerce yıllık kalıntılarıyla dünyanın her yerinden turist çeken kentin, devlet iktidarının mega projelerinden biri nedeniyle yaşadığı yıkımı anlattı.

NYT, kenti ilk görenlerin Dicle nehri üzerindeki vadiye hayran kaldıklarını, bölgeye yapılan Ilısu Barajı ve HES sebebiyle Hasankeyf’in “yitirildiğini” belirtti.

Gazetenin İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall’ın imzalı yazıda, “Baraj nedeniyle 70 binden fazla kişi yerinden oldu. Henüz keşfedilmemiş arkeolojik zenginlikler, evlerle birlikte yutuldu. Sular Hasankeyf’i telafi edilemeyecek bir geçmiş medeniyet kalıntısına çevirdi. Hasankeyf’te yaşanlar, Erdoğan’ın değişim hırsının kurbanları. Hasankeyf’i kurtarma çabası Erdoğan’ın artan otoriterliği karşısında yıkıldı ” yorumlarına yer verildi.