Doğu Akdeniz Gerilimi|Oruç Reis Geri Çekildi

Doğu Akdeniz’de Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Fransa ile TC’yi karşı karşıya getiren gerilimde, Ankara beraberindeki savaş gemileriyle hidrokarbon arama faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis sismik araştırma gemisini Antalya Limanı’na çekti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun Antalya’nın Kaş ilçesinin güneyindeki Meis Adası’nı ziyaret ettiği saatlerde, Savunma Bakanı Hulusi Akar da Kaş’tan açıklamalarda bulundu.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Oruç Reis’in Antalya’ya gelişinin “geri adım anlamına gelmediğini, planlı gidiş gelişler” olduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da, Oruç Reis’in dönüşünün ardından Twitter hesabından “Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir” açıklaması yaptı.

Oruç Reis’in söz konusu araştırmaları için bir süredir ardışık olarak duyurulan Navtex ilanlarının sonuncusunun süresi 12 Eylül günü dolmuştu.

NATO’dan bu ay başında yapılan açıklamada iki devletin donanmalarının bir kaza yaşamaması için teknik görüşmeler yapmak konusunda anlaştıkları kaydedilmişti.

Atina reddetse de TC Savunma Bakanlığı iki ülkenin askeri yetkililerinin, Perşembe günü Brüksel’deki NATO karargahında ilk etap görüşmeler için bir araya geldiğini duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde Akdeniz’e kıyısı bulunan AB üyesi 7 devlet, Korsika’da bir araya gelerek, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki provokatif adımlarına karşı yaptırımları destekleyebileceklerini açıklamışlardı.