Ankara ile Trablus Arasında İnşaat Mutabakatı

Ankara ile, desteğindeki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında inşaat ağırlıklı yeni bir mutabakat anlaşması imzalandı.

“Libya’daki kalkınma projelerinin icrasının devam edeceğinin” vurgulandığı mutabakat metninin, UMH güçlerinin petrol havzalarının yer aldığı Sirte-Cufra hattını ele geçirememesi ve geçtiğimiz günlerde Trablus-Tobruk arasında ilan edilen ateşkes sonrası imzalanması dikkat çekti.

Resmi Gazete’de yayınlanan mutabakat metninde geçen “Türk yükleniciler” ibaresi devlet iktidarına yakın inşaat şirketlerine Libya’da yeni inşaat ihaleleri verileceği şeklinde yorumlandı.

Ankara ile UMH arasında geçtiğimiz yıl sonunda imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası TC’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır ve Avrupa Birliği (AB) ile yaşadığı gerginliği tırmandırmıştı.

Doğu Akdeniz’e kıyısı olan devletlerin, Ankara’nın bölgedeki hegemonik çabası olarak değerlendirdiği deniz yetki alanı sınırlandırma mutabakatının ardından UMH ile askeri işbirliği anlaşması da imzalanmıştı.