Faşist Diktatör Franco’nun Mezarı Kaldırılıyor

İberya’da iktidarı elinde bulundurduğu 1939-1975 yılları arasında binlerce insanın katledilmesinden sorumlu olan faşist diktatör General Francisco Franco’nun Madrid’in dışındaki “Valle de los Caídos” (Düşkünler Vadisi) adı verilen yerde bulunan anıt mezarı kaldırılıyor. Franco’nun anıt mezarının kaldırılması durumunda buranın, İberya Devrimi sırasında diktatörün katlettiği insanlar için bir mezarlığa dönüştürülmesi gündemde.

Halen İspanya Parlamentosu’nda onay bekleyen ve Demokratik Hafıza Yasa Tasarısı yasalaşırsa, kamu tarafından finanse edilen grupların Franco’yu yüceltmesi de engellenecek. Franco döneminde siyasi davalarda verilen ceza kararları bozulacak, Franco’nun verdiği unvanlar da geri alınacak.

Diktatör Franco’nun mezarı, Franco milisleri tarafından tutsak edilen devrimcilere inşa ettirilmişti. İberya’daki faşistler için “kutsal bir mekan” olarak algılanan anıt-mezarın bulunduğu Valle de los Caídos’ta, Franco milislerinin katlettiği 30 bin civarında insanın bulunduğu belirtiliyor.