Boğaziçi Üniversitesi’nde Hakları için Eylem Yapan Bimeks İşçilerine Polis Saldırdı

Birikmiş maaşlarını ve tazminatlarını alamadan işten atılan Bimeks işçileri, Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren patronları Vedat Akgiray’ı protesto etmek için üniversite önünde eylem yaptı. Eyleme saldıran polis, işçileri ve onlarla dayanışmaya gelenleri gözaltına aldı.

Polis saldırısı sırasında 10’u işçi olmak üzere 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Bimeks işçileri polis saldırısı öncesi şu açıklamayı okudu:

Biz bin 500 BİMEKS işçisi olarak Türkiye’nin elektronik devi denilen BİMEKS’in bünyesinde yıllarca çalıştık. 2016 yılında maaşlarımızı alamamaya başladık. BİMEKS’in patronlarından Vedat Akgiray, SPK Başkanlığı döneminde BİMEKS’in hisse değerleri ile oynayarak borsa vurgununu gerçekleştirirken soygunun lisansını yaptı. Biz BİMEKS işçilerini soyma planı ile de master tezini yazmış, haberimiz yoktu. Vedat Akgiray bizi soydu, Boğaziçi Üniversitesi’nde finans profesörlüğüne devam ediyor. Diğer patron Murat Akgiray, maillerinde dini referanslara yer vererek bize ‘aynı gemide’ olduğumuzu söyledi, dişimizi sıkmamızı istedi. Bu arada mağazadaki ürünler peyderpey kaybolmaya başladı.

Aynı yıl genel merkezi Almanya’da olan Alcan Systems adlı bir şirket ortaya çıktı. Yazbim gibi bilançoda görünen, görünmeyen birçok paravan şirket kuruldu. Alcan Systems’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Murat Akgiray’ın oğlu Ahmet Akgiray oldu. Murat Akgiray bizi soydu, ticari hayatına devam ediyor. Ahmet Akgiray bizi soydu; Özyeğin Üniversitesi’nde akademisyenliğe, Türkiye Uzay Ajansı’nda görevine devam ediyor.

Şimdi ‘dava açsaydınız’ diyeceksiniz. Açtık. Davaları kazandık, icra takipleri de yapıldı. Ama BİMEKS patronları öyle bir oyun kurmuşlar ki hukuken önümüz tıkalı. İstanbul’da bir küçük ofiste ‘faaliyetime devam ediyorum’ diyor BİMEKS. İcra kâğıtlarımız kapıya gelince, çöpe atılıyor. Tanıdığımız vekilleri devreye sokalım, belki oradan bir şey çıkar dedik, kimse elini taşın altına koymadı”