‘Maske Tak’ Afişinde 9 Dile Yer Var Kürtçe’ye Yok

Erzurum’un merkez ilçesi Yakutiye ilçesinde AKP’li belediye, kent genelinde bulunan billboardlara 9 dilde “Lütfen Maskenizi Takın” yazılı uyarı afişleri astı. Kent merkezinde Kürt nüfusunun en yoğun yaşadığı Yakutiye’de asılan afişlerde Kürtçeye yer verilmedi, ancak ilçede Arap, İngiliz, Rus, Gürcü ve Azeri olmamasına rağmen afişlerde bu dillerde uyarıcı yazılar yazıldı.

Söz konusu ayrımcı uygulamayı değerlendiren Kürtçe yayın yapan Xwebûn Gazetesi’nin Erzurum’da yaşayan yazarlarından Abdurrahman Sever, Mezopotamya Ajansı’ndan Dindar Karataş’a yaptığı açıklamada “Bu ülkede Kürtlere karşı tarihten bugüne olagelen ayrımcılık ve inkar zihniyeti hala devam ediyor. 1980’li yıllarda işkencehaneye dönüştürülen Diyarbakır zindanında, ‘Türkçe konuş çok konuş’ deniliyordu. Bugün aynı zihniyet devam ediyor” ifadelerini kullanarak, üzerinde 40 yıl geçen 12 Eylül zihniyetinin devam ettiğini belirtti.

Son süreçte yaşanan ırkçı saldırıları da hatırlatan Sever, “Kürtçe tabelaların sökülmesi, Kürtçe şarkı söyleyenlerin ırkçı saldırıya uğraması, var olan kutuplaştırıcı söylemlerden ve politikalardan ayrı düşünülemez. Dil bir halkın varlığıdır. Afişlerde 9 dile yer verilip, Kürtçeye yer verilmemesi Kürt halkına yapılmış bir saldırıdır…” dedi.