Donald Trump TikTok’un Önünü Açtı

ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu üç şirketin yaptığı anlaşmaya prensipte onay vermesinin ardından sosyal medya platformu TikTok’un geleceğine dair belirsizlik sona erdi.

ABD’de yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya olan TikTok’un Çinli sahibi ByteDance, dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle ve perakende devi Walmart ile bir anlaşmaya vardı.

Buna göre ABD’li şirketler Oracle ve Walmart, ByteDance’ın yüzde 20 hissesini satın alacak, böylece TikTok’un Amerikan operasyonunu yürütecek.

Üç şirketin işbirliği kapsamında genel merkezi ABD’de bulunacak TikTok Global kurulacak.

ByteDance tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada Oracle, Walmart ve ByteDance işbirliğinde kurulacak TikTok Global adındaki şirketin halka arza gideceği, böylece şirketin kurumsal bir yönetim yapısına kavuşması ve şeffaflığının amaçlandığı belirtildi.

ByteDance Algoritmaları Vermek İstemiyor

ByteDance, her ne kadar %20’lik hissesini ABD’li firmalara satacak olsa da, yeni yönetime uygulamanın “tavsiye algoritmasını” vermek istemiyor.

Ancak, Çin’de faaliyet gösteren bilişim şirketleri, yapay zeka teknolojilerini başka ülkelere tedarik ederken Çin’in de onayını almak zorunda. Bu sebeple ByteDance algoritmayı verip vermeme konusunda bağımsız değil. Eğer algoritmabnın paylaşılmaması yönünde bir karara varılırsa, ABD’li hisse sahipleri kendileri bir algoritma yaratmak zorunda kalacaklar.

TikTok gibi pek çok sosyal medya platformu, kendilerine has ve oluşturması uzun süren bir tavsiye algoritmasını içinde bulunduruyor. Uygulama,bu algoritma sayesinde kullanıcılarının etkileşim tercihlerine göre “onlara hitap eden” içerikleri ön plana çıkartabiliyor.Kullanıcıların uygulamada daha fazla vakit geçirmesini ve kendilerine “en uygun” içerikleri bulabilmesine yardımcı olan bu algoritma, doğal olarak uygulamada harcanan süreyi de arttırdığı için şirkete kar olarak geri dönüyor.