Dağlık Karabağ’da Çatışmalar Birinci Haftayı Geride Bıraktı

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalar birinci haftasını doldururdu. Ermenistan ve Azerbaycan, karşılıklı olarak birbirlerini, Dağlık Karabağ’a ilk saldırıyı başlatmakla suçluyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Twitter’da yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ’ın kuzey ve güney kısımlarında “sert çatışmaların” devam ettiğini aktarıp, “Gücünün büyük kısmını buralarda yoğunlaştıran düşman, saldırı başlattı” dedi. Ayrıca Azerbaycan ordusuna büyük kayıplar verdirdiklerini belirtti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise yine Twitter üzerinden Ermenistan’ın, kendi savaş uçaklarını ve insansız hava araçlarını (İHA) vurarak düşürdüğüne dair iddialarının “tamamıyla saçmalık ve yalan haber” olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bölgeye dışarıdan müdahalenin olmaması yönünde çağrıda bulundu ve Ankara’nın bölgeye gönderdiği cihatçı çetelere dair haberlerin gerçek olmamasını umduğunu söyledi. Pompeo benzer bir durumun Libya’da yaşandığını ve ülkeye daha fazla istikrarsızlık, düzensizlik, çatışma, savaşma yarattığını ve daha az barış getirdiğini ifade etti.

Pompeo ABD’nin, ateşkesin sağlanması ve diyalog yoluyla barışın yeniden tesis edilmesi için Bakü ve Erivan’ın yanı sıra, savaş söylemlerini yükselten Ankara’ya da çağrıda bulunduklarını söyledi.

Bölgeye cihatçı çetelerin transferi ile ilgili olarak, Rusya da çarşamba günü benzer bir açıklama yapmış. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Suriye’den 300 kadar çete üyesinin para karşılığı, Dağlık Karabağ’a gönderildiğini belirtmişti.

Dağlık Karabağ’da 27 Eylül Pazar gününden beri devam eden çatışmalarda yerel halktan 30’dan fazla kişi yaşamını yitirirken, iki tarafın askeri unsurlarından 200’ün üzerinde kayıp olduğu belirtiliyor.