TUHAY-DER: Van F Tipi’nde Sorunlar Derhal Çözülsün

Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan TUHAY-DER Eşbaşkanı Kinyas Başak, F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde haftalardır başlayan dönüşümlü açlık grevlerinin devam ettiğini hatırlatarak, Covid-19 salgını süresince hapishanede tutsakların sağlık ve yaşam hakkının koruyucu değil, tecrit edici uygulamalar şeklinde artarak devam ettiğini belirtti.

Ardından Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevine giren tutukluların taleplerini sıralayan Kinyas, mahpusların taleplerinin haklı ve meşru talepler olduğunu söyledi. Kinyas, “Böylesi talepler için mahpusların bedenini açlığa yatırması, durumun vahametini ortaya koyduğu gibi bizler sivil toplum kuruluşlarının da mahpusların seslerine yeterince ses olamadığının göstergesidir” diye konuştu. Başak, Bu gerçekliği görerek mahpusların sesine biran önce ses verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Tüm kesimleri duyarlı olmaya ve sahiplenmeye davet ederek, şunları söyledi: “Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümleri de göz önüne alınarak, tecridi derinleştiren yaklaşım ve uygulamalar terk edilerek, talepler kabul edilip hak ihlallerine biran evvel son verilmelidir.”