TMMOB Amed: Sur Tarihin İzleriyle Mirastır!

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Bileşenlerinin katılımıyla, dünya ortak mirası olarak kabul edilen tarihi Sur ilçesinde son yıllarda yaşanan tahribatlar ile ilgili basın açıklamasında bulunuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Diyarbakır ziyaretinde, dönemin Valisi Faiz Ergun’un talimatıyla 1930 yılında “Sur içine hava girmiyor” diye top atışlarıyla yıkılan 250 metre uzunluğundaki surlar ve Dağkapı’nın yeniden inşa edilmesi kararına ilişkin projenin yapılacağı yerde basın açıklaması gerçekleştirdi.  

Açıklma “2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedilen ‘’Diyarbakır Kalesi ve Kültürel Peyzaj Alanı’’ insanlığın ortak mirasıdır. Geçmişten günümüze gelen bu miras, üzerindeki izlerle korunarak geleceğe aktarılabilmelidir. Bu sebeple valilerin hayali projelerine değil Surları olduğu gibi koruyacak ve geleceğe aktaracak projelere ihtiyacımız vardır.

Diyarbakır surları ortak hafızamız, ortak mirasımızdır. Surlarımıza çakılacak her çivinin takipçisi olacağımızı buradan tekrar kamuoyuna duyuruyoruz.” denilerek sonlandırıldı.

Açıklamanın tam hali için: https://www.mmo.org.tr/diyarbakir/basin-aciklamasi/sur-tarihin-izleri-ile-mirastir