Yargıtay Operasyonda Yakılan Evde Eşi Katledilen Ataman’a Verilen Cezayı Az Buldu

4 yıl önce Van’da polis tarafından Ahmet Ataman’a yönelik yapılan bir operasyonda, baskın yapılan evin “içeride teröristler var” denilerek ateşe verilmesi sonucu, Ataman’ın eşi Hediye Ataman yaşamını yitirdi.

Ağır Ceza, Bölge İstinaf ve Yargıtay aşamalarından sonra, operasyonu yapan polisler değil, operasyonda katledilen Hediye Ataman’ın eşi ve iki kişi suçlu bulundu. Yargıtay 16. Ağır Ceza Mahkemesi, alt mahkemenin verdiği cezayı yetersiz bularak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı Mahallesi’nde, 18 Kasım 2016 tarihinde gece saat 02.00 sularında Ahmet Ataman’ın evine asker ve polisler tarafından baskın düzenlendi. Ateşe verilen evde, Ataman’ın eşi Hediye Ataman yaşamını yitirdi. Ertesi gün devletin yayın organları, olayı “Van’da sıcak çatışma, 1 PKK’li öldürüldü”, “Polisin teslim ol çağrısına karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı” şeklinde servis etti. Eşinin yardım çığlıklarına karşın yangına müdahale etmek isteyen Ataman’ın eşi Ahmet Ataman ve yakınları Halit Ataman, Ömer Ataman, Suphi Ataman ile Kamuran Yiğit ise sonradan darp edilerek gözaltına alındı.

Olaya ilişkin konuşan görgü tanıkları, sabah saatlerinde kepçelerle yıkılan evden Ataman’ın yanmış cenazesinin çıkarıldığını, evde iddia edildiği gibi örgüt üyelerinin bulunmadığını, Hediye Ataman’ın 17 yıldır evli olduğunu ve evde hiçbir çatışmanın çıkmadığını vurgulamıştı.

Ataman ailesinin avukatları ise, “Yaşam hakkının ihlal edilmesi” üzerinden Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, iki hafta sonra “takipsizlik” kararı verdi.

Olaydan sonra Ahmet Ataman, Taner Ergün ve Zehra Hezer hakkında “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüte yardım etmek” ve “Tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi” iddialarıyla dava açıldı. Mahkeme, Ahmet Ataman ve Taner Ergün’e “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 10 yıl, “Tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi” suçundan 8 yıl 4 ay hapis olmak üzere toplam 18 yıl 4 ay hapis cezası ve 833 gün adli para cezası verdi. Zehra Hezer hakkında ise, “Örgüte üye olmaksızın bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek” iddiasıyla 3 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6’ncı Ceza Dairesi, Ataman ve Ergün’e verilen cezalara ilişkin yapılan itirazı reddetti. Mahkeme, Hezer hakkındaki cezayı ise bozarak, beraat kararı verdi. Hem müşteki avukatları hem de Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı, bunun üzerine istinafın kararını Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, Ataman’ın “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanmasına, Hezer’in beraat kararının da “delillerin eksik değerlendirildiği” gerekçesiyle bozulmasına karar verdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı (MA)