Boyner ve Sayım Şirketi Depremde Binayı Terk Eden İşçilerin Ücretlerini Kesti

İzmir’de deprem sırasında Karşıyaka’da Boyner mağazasının sayımını yapan sayım şirketi, depremin ardından sayımın tamamlanmadığı gerekçesiyle işçilerin ücretlerinde kesinti yaptı.

İzmir’de meydana gelen 6.9’luk deprem sırasında Karşıyaka’da bulunan Hilltown AVM’deki Boyner mağazasında stok sayımı yapılıyordu. Saya Sayım adlı şirketin bünyesinde çalışan 45 sayım personeli deprem sırasında binayı terk etti. Depremin ardından binanın kapatılması ile sayım sona erdi.

Saya Sayım ile yevmiye usulü çalışan ve 15 lirası yemek ücreti olmak üzere 85 lira alacak olan sayım işçilerine 25 lira teklif edildi. Bu ödemeyi kabul etmeyen işçilere sayım şirketi, Boyner yönetiminin sayım bitmediği için tam ücret yatırmayı reddettiğini söyledi. Sayımın büyük kısmının tamamlandığını söyleyen ve ücretlerinin tam yatırılmasını isteyen işçilerin hesabına 50’şer lira yatırıldı.

Konuyla ilgili Sendika.Org’a konuşan sayım işçilerden Doğan Barış Halidi, uzun yıllardır bu işi yaptıklarını, sayım için işçi ayarlayan aracıların kendi ücretlerinden kesinti yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Deprem sırasında Hilltown AVM’de sayımdaydık. Deprem olunca binayı boşalttık. Zaten büyük bir panik vardı. Daha sonra bina kullanıma kapatıldı. Sayım bitince biz de oradan ayrıldık. Birkaç gün sonra ödemeler için sayım şirketinin görevlisini aradığımda 25 lira teklif ettiler. Gerekçe sayımın tamamlanmaması. Bu ödemeyi kabul etmediğimizde sorunun Boyner Mağazası’nın tam ödeme yapmayı reddetmesi olduğunu söylediler. Daha sonra da Boyner ile pazarlık yaptıklarını ve ücreti 50 liraya çıkardıklarını söylediler. Ücretlerimizin tam olarak yatırılmasını istiyoruz.

Üniversiteye geldiğimden beri sayım işlerinde çalışıyorum. Zaten düşük olan ücretlerden bir de aracılar personel buldukları gerekçesiyle kesinti yapıyorlar. Çoğu zaman AVM’lerde çalışıyoruz. Verdikleri 15 lira yemek parası ile AVM’de bir şey yemek neredeyse imkansız. Sayımların bir başlangıç saati var ama bitiş saati yok. 5 saat de sürse 10 saat de sürse aynı ücreti alıyorsunuz. Ayrıca çoğu arkadaşımız sigortasız çalıştırılıyor.”