Gazeteci Aziz Oruç Tahliye Edildi

Gazeteci Aziz Oruç, tutuklu yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında tahliye edildi. 

Yaklaşık bir yıldır tutsak olan gazeteci Aziz Oruç, Ağrı’da tutuklu yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

NE OLMUŞTU?
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri gazeteci Aziz Oruç, hakkında açılan davalar nedeniyle üç yıl Irak’ta yaşadıktan sonra Avrupa’ya gitmek için İran Üzerinden Ermenistan’a geçti. Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınan Oruç, burada işkenceye maruz kaldı, ardından İran’a teslim edildi. 11 Aralık 2019’da İran askerleri Oruç’u Türkiye tarafına bıraktı. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine gelen Oruç, Doğubayazıt-Ağrı karayolunda polisler tarafından gözaltına alındı. 18 Aralık 2019 günü tutuklanarak Patnos Cezaevine gönderildi.

Oruç’un İran askerleri tarafından Türkiye tarafına bırakılması ise “yasadışı yollardan giriş” şeklinde lanse edilerek, “örgüt üyeliğine” delil oluşturuldu.

“Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek başka bir davadan yargılanan Oruç, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 2 Mart’ta 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.