Özel Haber | Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde Tutsaklara Kötü Muamele ve Hakeret

İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde gardiyanlar ve hapishane yönetimi, tutsaklara kötü muamele uygulayarak iletişim ve ısınma hakları gibi temel ihtiyaçlarını karşılamıyor.

İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nden Meydan Gazetesi’ne tutsaklar, hapishane yönetiminin ve gardiyanların kendilerine gösterdiği kötü muameleyi aktardı.

Tutsaklar, hapishanede idarenin kullanımına bırakılan kaloriferlerin yanmadığını ve idarenin keyfi bir biçimde kaloriferleri yakmadığını ve koridorda nöbet tutan gardiyanlara ise özel elektrikli ısıtıcılar tahsis edildiğinini belirtti.

Bununla beraber, idareye ve Ceza İnfaz Sistemi Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) yazılan şikayet dilekçelerinin gönderilmediği gibi, avukatlara yazılan mektuplara da el konulduğu öğrenildi.

Revire ve Kantine Kısıtlı Erişim

Tutsaklar, sağlık haklarından da yararlandırılmadıklarını ve herhangi bir hastalıkları olması durumunda revire gitmeden önce karantinada tutulma dayatmasıyla karşılaşıyorlar.

İhtiyaç duydukları ve kantin listelerinde de bulunan malzemelere ulaşamadıklarını söyleyen tutsaklar, temel ihtiyaç malzemeleri için kantine talepte bulunduklarında ilgili ürünlerin kalmadığı cevabını aldıklarını ve aylardır talepte bulunmalarına rağmen stokların kendilerine açılmadığını aktardı.

Gardiyanlardan Kötü Muamele ve Hakaret

Yemeklerin kötülüğü ve maruz kaldıkları insanlık dışı muamelere karşı tepki gösterdiklerinde ise gardiyanlar tarafından “suç işlemeseydin”, “zaten sizin yüzünüzden biz de burada 10 gün nöbet tutmak zorunda kaldık”, “beğenmiyorsan sevkini iste” gibi hakaretlerle karşılaşıyorlar.

Astım hastası olan bir tutsak, kaloriferlerin yakılmaması sebebiyle her zaman titrediğini ve devletin kendilerini burada ölüme terk ettiğini; hapishane yönetimiyle görüşmek istediklerini söylediklerinde gardiyanların kendisine hakaretlerde bulunduğunu aktardı.