Nazi Dönemi Etkisi Fonetik Alman Alfabesinden Siliniyor

Almanya’da 1933 – 1945 yılları arasında iktidarda bulunan Adolf Hitler’in Nazi yönetimi döneminde Almanca fonetik alfabesinden, bazı harfleri temsil eden Yahudi isimleri çıkarılmıştı. Nazi dönemi öncesinde “D” harfi için “David” (Davud), “N” harfi için “Nathan”, “Z” harfi için “Zacharias” (Zekeriya), “J” harfi için “Jacob” (Yakup) , “S” harfi için “Samuel” isimleri kullanılıyordu.

Naziler bu isimler yerine, kendi ideolojik çizgilerine uygun “yerli ve millilikte” kelimeler kullanmaya başlamıştı. Bu kelimelerden bazıları, Nazizmin ideolojik çizgisini dayandırdığı kuzey Aryan ırkının “üstünlüğünü” sembolize eden “Nordpol” (Kuzey Kutbu), “N” harfini temsil eden “Nathan” yerine kullanıldı. “J” harfi için “Jacob” (Yakup) yerine “Julius”; “S” harfi için “Samuel” yerine de “Siegfried” isimleri  tercih edilmeye başlanmıştı. Naziler ayrıca, ilk kez kez zehirli gaz kullandıkları yer olan Belçika’nın Ypres bölgesine atfen, “Y” harfi yerine “Ypres” kelimesini kullandı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu kelime “Ypsilon” ile değiştirildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Alman alfabesindeki Nazi izlerini silmek için harekete geçen Alman Standardizasyon Enstitüsü’ne (DIN) bağlı uzmanlar, 2022’de kamuoyuna duyurulacak ve kabul edilecek yeni bir fonetik alfabe üzerinde çalışmaya başladı.

Yeni alfabeye dair ipucu veren DIN sözcüsü Julian Pinnig, “Harfler için yeni isimler seçmenin Alman kasaba veya şehir isimleri seçmekten daha sorunlu olabileceğini, çünkü kişisel isim seçimlerinin ulusun bugünkü etnik çeşitliliğini yansıtmayabileceğini” söyledi.