Fas İsrail’i Tanıyan Altıncı Arap Devleti Oldu

Kuzey Afrika ülkelerinden Fas’ın İsrail’i resmen tanıdığı açıklandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’den yaptığı açıklamaya göre, Fas ile İsrail hükümetleri tüm diplomatik ilişkilerin başlatılması konusunda uzlaşma sağladılar. Buna karşılık ABD de Fas Krallığı’nın Batı Sahra bölgesi üzerindeki hak iddialarını tanıdığını duyurdu.

Böylece son dört ayda dördüncü Arap- İsrail anlaşması da yapılmış oldu. Fas ise toplamda, ABD’yi tanıyan altıncı Arap devleti oldu. Geçtiğimiz aylarda önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ardından bir başka Körfez ülkesi Bahreyn ve sonrasında Sudan İsrail’i tanıyan Arap devletleriydi.

1979’da Mısır, Camp David Anlaşması ile İsrail’i tanıyan ilk Arap devleti olmuş, onu 1994 yılında Ürdün izlemişti. “Arabulucuların” Suudi Arabistan’ı da, İsrail’i tanıyan Arap devletleri arasına dahil olma konusunda ikna etmeye çalıştıkları  belirtiliyor. İsrail ile 2011’den beri diplomatik ilişkilerini ikinci katip seviyesine indirmiş görünen TC ise, İsrail’in 1948 yılında kurulmasından bir yıl sonra, bu ülkeyi tanıyan, nüfus çoğunluğu Müslüman olan ilk devlet olmuştu.