ABD’de Neler Oluyor?

ABD’de dün, Kongre’nin geçtiğimiz Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarını oylamak için yapacağı toplantı öncesi “eski başkan” Donald Trump, Washington DC’de seçim sonuçlarını tanımayarak “Çalmayı Durdur” sloganıyla bir miting düzenlemişti. Mitingin ardından, Trump destekçileri seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların “yeni başkan” Joe Biden lehine resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı. Trump destekçilerinin, oylamanın yapılacağı Senato toplantı salonuna kadar girdikleri belirtildi.

Neo-Nazi kimliklerini sergilemekte sakınca görmeyen Trump destekçilerinin Nazi Almanyası’nın en sembolik toplama kamplarından Auschwitz tişörtü giydiği, ABD’deki “Kuzey-Güney Savaşı’nda” köleliği savunan Konfederasyon bayrağı taşıdıkları görüldü.

Geçtiğimiz Mayıs ayında George Floyd cinayetiyle, özellikle siyahlara yönelik şiddetinin görünürlüğü artan polisin ise, Kongre binasını 4 saat boyunca işgal eden Trump destekçilerine binaya girmeleri sırasında müdahalede bulunmaması ABD’de tartışmalara neden oldu.

Polisin Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesinden sonra gerçekleştirdiği müdahalede toplamda, 4 kişinin öldüğü öğrenildi. Washington DC’de sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, olaylara müdahale için görevlendirilen Ulusal Muhafızlar, saatler sonra Kongre binasında durumu kontrol altına alabildi. ABD’de yerel saatle 18:00’den itibaren uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağından hemen önce, Trump destekçileri Kongre binası çevresinden uzaklaştırıldı. 

ABD’de Kongre binası son olarak, bağımsızlığın kazanılmasından 36 yıl sonra, 1812-1814’te İngilizlerle yapılan savaş sırasında işgal edilmişti.

Kongre’de dün yeni başkanı tescil etmek için gerçekleştirilecek oylama bu yıl, her başkanlık seçimi sonrası işletilen prosedürden farklı işledi. Bunun nedeni, Trump’ın mağlubiyeti kabul etmemesi, oyların çalındığına dair iddialar ortaya atmayı sürdürmesi ve bu ısrarına Cumhuriyetçi Parti’nin bazı isimlerinin destek vermesiydi.

Kongre’de dünkü oturum sırasında,  Temsilciler Meclisi’nden 100’ü aşkın Cumhuriyetçi üye ve 10 civarında Cumhuriyetçi senatör, Trump’ın seçimlerde yolsuzluk yapıldığına dair iddialarına sahip çıkarak, bazı eyaletlerde sonuca itiraz edeceğini açıkladı. Arizona eyaletine sıra geldiğinde ilk itiraz yapılarak onay sürecine ara verildi. Bu sırada Trump destekçileri Kongre binasına girdi ve ardından olayların büyümesi üzerine oturumlar sonlandırıldı.

ABD’de, kimilerine göre “sivil darbe” olarak da nitelendirilen olayların bastırılması sonrası, “yeni başkan” Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in onaylanan oyları, gerekli olan 270 delegeyi geçti. Cumhuriyetçilerin bazı eyaletlerdeki sonuçlara yönelttiği itirazlar, yapılan oylamalar sonucu reddedildi.