10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: Mezopotamya Ajansı Muhabiri Mehmet Aslan Tutuklandı

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin 2020 Yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göretoplam 90 gazeteci hapishanede ve geçtiğimiz sene gözaltına alınan 74 gazeteciden 24’ü tutuklandı.

231 dosyada 539 gazeteci yargılaması devam ederken, 43 gazeteciye toplam 150 yıl 15 gün hapis ve 56 bin 310 TL para cezası kesildi, 19 gazeteci saldırıya uğradı, 17 gazeteci kötü muamele ve ajanlık dayatmasına maruz kaldı, 54 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 53 gazeteciye ise dava açıldı ve 6 gazetecinin de işine son verildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre ise 70 gazeteci ve medya çalışanı hapishanede bulunuyor. Öte yandan KHK ile kapatılan basın kurum ve kuruluşlarında binlerce gazeteci işsiz kaldı. 

Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan, gazetecilik faaliyetleri bahane edilerek 5 Ocak sabahı evinden gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra Antalya’ya götürülen Aslan, bu süre zarfında avukatı ile de görüştürülmedi. Gazeteci Mehmet Aslan, 9 Ocak günü çıkarıldığı Antalya 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nce yaptığı haberler bahane gösterilerek tutuklandı.